MS'de Nöropatik Ağrı

Nöropatik Ağrı Nedir?

Nöropatik veya nörojenik ağrı, ağrının diğer türlerinden farklıdır çünkü fiziksel bir yaralanma sonucu oluşmaz. Ancak sinirler kendileri ağrı oluşturabilir ve bu çok kolay yok olmayan bir ağrı türüdür.


Nöropatik ağrı Yunanca neuro (sinirler) ve pati kelimelerinden türetilmiştir.
Pati: Bir organ isminin arkasına eklendiğinde, o organın hastalığını belirten Yunanca son ek (Örn. kardiyopati, ensefalopati).
Bu ağrı bariz bir neden olmaksızın kaşıntı, elektrik çarpması hissi, iğnelenme, karıncalanma, uyuşma, deri bölgelerinde artan duyarlılık hislerine benzer şekillerde ifade edilir. Vücutta viral aktivite, ısı, stres, fiziksel aşırı efor gibi faktörlere bağlı olarak dalgalanma gösterebilir. Bunlara parestezi denir.
(Parestezi : Dokunma, ağrı, termik ya da titreşim uyarılarının algılanmasında anomali. Basınç liflerinin bozulmalarında ortaya çıkan, gerginlik, bastırma, çekilme, gövde ve ekstremitelerde band şeklinde bir duyu bulunması şeklindeki anormal duyularla karakterize somatik duyu organları bozukluğu.)

Diğer nöropatik ağrılar (Disestezi) olarak adlandırılır. Bunlar ağrılı veya vücut etrafını saran yanma hissini kapsarlar.
(Disestezi: Sinir boyunca yanma hissi, daha önce ağrısız olan dokunma ve sıkmalarda ağrı, karıncalanma ve algılamada farklılık olmasıdır.)
 
Nöropatik Ağrı Nedenleri Nelerdir?
Çoğu ağrı, demiyelinasyondan kaynaklanan sinir uyarılarının yavaşlaması yüzünden nosiseptör denilen sinir uçlarının sinir sinyallerini karışık almaları sebebiyle hissedilir. (Nosiseptör: Ağrı uyarılarını alan sensitif reseptör)

Vücudumuzda milyonlarca nosiseptör var, muhtemelen derinin inç karesi başına 1.300. Myelin kılıfını kaybetmiş aksonlar sinir uyarılarının dışarı sızmasına neden olabilir ve diğer bitişik liflere yayabilirler. Eğer bitişik teller duyusal bir alan yoluna aitse, bu yanlış yönlendirilen sinirsel hareketler acıya neden olmaktadır.

Nöropatik Ağrının Tedavisi ve Yönetimi
Nöropatik ağrılar geleneksel ağrı kesicilere cevap vermezler, çünkü aspirin veya parasetamol gibi ilaçlar bu fonksiyonu gerçekleştirmek için yanlış sinirsel yolları izliyorlar.

Geniş ölçüde kabul edilen anti-epileptik ilaçlar veya anti-depresanlar bu tür ağrının tedavisinde daha başarılıdırlar ve reçete edilirler.
 
Bunlar aşağıdaki gibi Anti-Epileptik ilaçları kapsar.
Carbamazepine (Tegretol®)
Phenytoin veya Epanutin ( Dilantin®)
Gabapentin (Neurontin®)
Pregabalin (Lyrica®)

Trisiklik Anti-Depresanlar
Amitriptyline
Dothiepin (Prothiaden®) aynı zamanda Dosulepin olarak bilinir.

Diğer Alternatifler
Tıbbi kenevir, (Sativex spreyde elde edildiği gibi).
MS için lisanslı olmayan ama etkinliği kanıtlanmış düşük doz Naltrexone (LDN).

Nöropatik ağrının aşırı durumlarında bir cerrah sinir bloğu üzerinde işlem yapabilir fakat bu son derece riskli olabilir bu nedenle son çare olarak herşeyden başarısız olunduğunda kullanılabilir.
 
Kaynak © Multiple Sclerosis Resource Centre Adres

Çeviri: E. Yücel - (Under Attack)

Bu blog siteden alıntı yapılan çevirilerde kaynak belirtiniz

Tags
Multipl Skeroz (MS) Nöropatik ağrı nedir, nedenleri nelerdir, Nöropatik Ağrı tedavisi, yaklaşımları

Dünya MS Günü - NTV Prof. Dr. Mefkure Eraksoy Röportaj

Dünya MS gününde (26 Mayıs) Prof. Dr. Mefkure Eraksoy ile yapılan röportaj, video
Dünya MS Günü - NTV Prof. Dr. Mefkure Eraksoy Röportaj
Yükleyen Under_Attack. - Tüm sezonlar ve tüm bölümler




Tags
Dünya MS gününde (26 Mayıs) Prof. Dr. Mefkure Eraksoy ile yapılan röportaj, video, Multipl Skleroz MS blogspot

Dr. Embry'nin Montreal Gazetesindeki CCSVI Makalesine Yanıtı

Dr. Embry responds to CCSVI article in Montreal Gazette
(Montreal Gazetesindeki CCSVI makalesine Dr. Embry'nin yanıtı) başlıklı makaledeki bazı paragraf çevirileri. Makalenin tamamı

Dr Ashton Embry
President, Direct-MS

Bilimsel buluşlar CCSVI durumunun neredeyse sadece doğuştan olduğunu gösteriyor. Bu konuda kapsamlı makaleler yayınlandı ve geniş ölçüde kabul gördü. Bu durum önemlidir çünkü CCSVI’ nin MS hastalığından önce geldiğini gösteriyor.

CCSVI sonucunda biyolojik mekanizmalar ( kanın tekrar toplardamarlardan beyine geri dönmesi, beyinde demir birikimi, vs  ve bu gibi) tüm bunlar ms hastalığının süreciyle ilgili olabilir.

MS'in otoimmün bir hastalık olmadığı konusunda güvenilir bir iddia olmadığını vurgulamak istiyorum. Büyük MS veri tabanı durumun otoimmün bir hastalık olduğunu gösteriyor. Ancak, aynı zamanda CCSVI ile ilgili biyolojik mekanizmaların otoimmün sürecini arttırdığı vurgulanmalıdır.

MS, CCSVI birlikteliği ile ağırlaştırılmış otoimmün bir hastalıktır. MS'li herkes CCSVI durumuna sahip değildir ve venöz (toplardamar) sorunlarına sahip herkes de MS değildir.

CCSVI'nin MS’de önemli bir bulmacanın açıklanmasına yardım edebileceğini düşünüyorum. Bildiğiniz gibi beyin, merkezi sinir sistemi içine bağışıklık hücrelerinin geçişini önlemek için kan damarı duvarlarıyla kan beyin bariyeri tarafından korunmaktadır. Bağışıklık hücrelerinin neden kan beyin bariyerini geçtiklerini açıklayabilmek her zaman sorun olmuştur.

Tüm bunlar CCSVI’nin MS'de önemli bir parça olması konusunda pek az şüphe getiriyor. Çünkü
1- MS ile ilişkilidir.
2- MS'den önce oluşmaktadır.
3- MS patojenezine ( Hastalık gelişmesi ya da hastalık oluşmasında patolojik mekanizmalar ve meydana geliş şekilleri.) oldukça katkıda bulunabilir.

CCSVI neredeyse kesinlikle MS hastalığı sürecinin önemli bir parçası olduğunu göstermiştir ve bunun olabilecek en kısa süre içerisinde çözülmesi önemlidir. Hiç şüphe yok ki büyük miktarlarda CCSVI araştırmalarına ihtiyaç vardır ancak tedavi bu araştırmalar tamamlanıncaya kadar bekleyemez. (Bazı MSli kişilerin durumları ciddi ve merkezi sinir sisteminde tersine çevrilemez hasarların olabilmesi ihtimaliyle)
Araştırmalar için 7-10 yıl gerekebilmektedir.

Özetle şu anki bilim CCSVI'nin MS hastalık sürecinde olası önemli bir parça olduğunu ve tedavi ihtiyaçlarının en kısa sürede temin edilmesi gerektiğini söylüyor.

CCSVI olgusuna sahip ve bu durumu rahatlatılmış birçok kişide MS semptomlarında önemli gelişmeler yaşanmasına şaşırmadım. Tüm etkileyici gelişme iddialarına basitçe ‘placebo etkisi’ demek anlamsızdır.

MS’li kişiler beyinden venöz akım engelinin hastalık sürecinde önemli bir yere sahip olduğunun doğrulanmasını istiyorlar. Objektif gözlemciler ve medya tarafından bu son derece makul bir istek olarak görülmelidir.

Umarım, ilaç şirketleri ve bu şirketlerden finansal yarar sağlayan bazı kurumların (neurological community, MS Society, Nörolojik Cemiyeti, MS Derneği) standart bir CCSVI tedavisi girişiminden neler kaybedeceklerini ve buna neden kuvvetle karşı çıkıldığını anlarsınız. Onları kim suçlayabilir? Söz konusu CCSVI olgusuna karşı olarak aynı, içi boş argümanlar vardır.

Umarım CCSVI tedavisine yönelik telaşın anlaşılmasında yardımcı olmuştur. Objektif olarak bilimsel görüş çerçevesinde kişide CCSVI durumu bulunursa tedavi edilmesi gerekiyor. Finansal noktalar sebebiyle çeşitli gruplar buna karşı çıkıyor. Umarım medya bir gün gerçek hikayeleri alır, bilim en kısa sürede CCSVI tedavisini destekler...

Dr Ashton Embry
President, Direct-MS

Kaynak:  Source: Direct-MS (20/05/10), Multiple Sclerosis Resource Centre
Montreal gazetesindeki makale


Çeviri: E. Yücel - (Under Attack)
 
 
 
 
Tags
Multipl Skleroz CCSVI haberleri, kronik beyin omurilik venöz (toplardamar) yetmezlik, Montreal Gazetesindeki CCSVI makalesine Dr. Embry'nin yanıtı, Multipl Skleroz MS blogspot, sitesi.

MS hastaları için köy projesi

İZMİR - İzmir Multipl Skleroz (MS) Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Sema Türkel, İzmir'in Urla ilçesinde MS hastalarının hem tatil yapabileceği hem tedavi olabileceği bir MS Köyü kurulmasını planladıklarını bildirdi.

Kaynak ve devamı

Tags
Multipl Skleroz haber, MS hastaları için köy projesi

Hastalığınız lyme olabilir

A.A
Yüzlerce kişinin kene ısırmasıyla bulaşan lyme hastası olduğu, ancak birçoğunun hastalığını bilmediği belirtiliyor.

Ankara Üniversitesi (AÜ) Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Barbaros Çetin, Türkiye'de yüzlerce kişinin kene ısırmasıyla bulaşan lyme hastası olduğunu, ancak bunların birçoğunun hastalığını bilmediğini savunarak, “Kendini, MS (multipl skleroz), romatizma hastası, felç geçirmiş zannedenlerin bazıları lyme olabilir” dedi.
Haber kaynağı ve devamı




Tags
Hastalığınız lyme olabilir, Multipl Skleroz haber, lyme hastalığı, blog


Tysabri - 11 ölüm vakası ile toplam PML durumu şimdi 49

Biogen şirketi Tysabri üzerindeki hastalarda üç yeni nadir beyin enfeksiyonu (PML) ile toplam vaka sayısının 49 olduğunu duyurdu.

The Cambridge, Mass Biyoteknoloji şirketi, toplam 11 kişi dışında ilerleyici multifokal lökoansefalopati (PML) nedeniyle ek ölümlerin olmadığını bildirdi.

Tysabri MS için son derece etkili bir tedavi olarak kabul edilmektedir ve büyümesi Elan ve Biogen şirketleri için oldukça önemlidir. Fakat satışları PML riski kaygıları nedeniyle yavaş olmuştur. İlaç 2005 yılında geçici olarak geri çekilmişti.

Toplam vakaların 19'u Amerika'da, 27'si Avrupa Birliği ülkelerinde, 3'ü diğer bölgelerde oldu. Biogen PML vaka sayıları hakkında aylık güncelleştirmeler sağlıyor.

Vakaların sayısı önemli çünkü enfeksiyon oranı yükseklere tırmanırsa ilaç satışları düşebilir.

En son güncelleme, 1 yıl veya daha fazla Tysabri alan hastalarda 1000 kişide 1.14 vaka oranı olduğu ancak iki yıl veya daha fazla ilacı kullananlarda bu oranın 1000 kişide 1.62 oranına yükseldiği şeklinde çevrilebilir.

Gıda ve ilaç dairesi Ocak ayı güvenlik güncelleştirmesinde aylık infüzyon sayısı ile (damar içi sıvı serum vb. verilmesi.) hastalarda PML riski artması vurgulandı. Kurumda yararlarının risklere daha ağır bastığı sonucuna varıldı.

Kaynak
Source: Dow Jones Newswires (c) 2010 Dow Jones & Company, Inc (15/05/10)

Çeviri: E. Yücel  - (Under Attack)




Güncel
Biogen Idec Inc. disclosed three more cases of a rare brain infection in multiple sclerosis patients on Tysabri, which it sells with Elan Corp., bringing the total number of cases to 58 as of July 2.

The Cambridge, Mass., biotech company reported an additional death among patients that have developed progressive multifocal leukoencephalopathy, or PML, bringing the total to 12.


Source: The Wall Street Journal ©2010 Dow Jones & Company, Inc. (16/07/10)






Tags
Tysabri - 11 ölüm vakası ile toplam PML durumu şimdi 49, Tysabri haber, PML, infüzyon, Multipl Skleroz MS Blogspot, Blog

Araştırmacılar MS Hasarını Tersine Çevirecek Yeni Yollar Keşfediyor




Ulusal Sağlık Enstitüsü, Florida Üniversitesi Araştırmacılarına Multipl Skleroz ve diğer nörolojik hastalıklarda hasarı tersine çevirecek yollar araştırılması için ödenek ayırdı.


Tıp Fakültesi Doçenti ve UCF's Hybrid sistemleri laboratuvarı üyesi Stephen Lambert, 1.9 milyon Dolarlık projenin  428.000 Dolar olan ilk ödemesini aldı. Ekibi Myelin bozulması üzerinde çalışacak. Myelin beyinde ve omurilik de sinirleri kaplayan, koruyan, uzak sinir hücrelerine ve kaslara elektrik sinyallerinin ulaşmasını sağlayan maddedir.

Multipl Skleroz Derneğine göre yaklaşık 400 bin Amerikalı ve dünya genelinde 2.5 milyon MS hastası var. Nöronal hasar gelişimini sınırlandırmak için hastalıkların inflamatuvar doğasını kontrol eden ilaçlar mevcut. Bu ilaçlar hastalıkların yol açtığı hasarı tersine çeviremiyor.

Lambert, miyelinasyon sürecinin son derece kompleks olduğunu, laboratuvarlarında bu kompleks yapının hastalığa etkileri konusunda daha fazla bilgi edinebileceklerini belirtip araştırmanın sonunda hastalığın neden olduğu hasarları tersine çevirebilecek yeni ilaçlara sahip olmayı umduklarını söyledi.

Araştırmanın çoğu UCF's Nanobilim Teknoloji Merkezi içinde gerçekleşecek. Merkezde, ilk kez geçen yıl UCF biyomühendisi James Hickman önderliğindeki araştırma ekibi, herhangi bir büyüme serumu kullanılmadan laboratuvar ortamında myelin tabakasının üretilebileceğini göstermiştir.

Hickman' in önceki çalışmasında çevresel sinir sistemi hücreleri ile organ ve uzuvları beyine bağlayan sinirler üzerinde duruldu. Yeni araştırmalarda ilk defa beyin ve omurilik alanlarındaki myelin bozulmasının araştırılmasında nanoteknoloji araçları kullanılacak.

Hickman, NanoBilim Merkezindeki yüksek teknoloji araçlarının bu kompleks sorunlar için yeni ilaçlar geliştirilmesinde yardım edebileceğini söylüyor.

Kaynak
Source: Nanowerk ©2010, Nanowerk (11/05/10), alt kaynak Multiple Sclerosis Resource Centre.

Çeviri: E. Yücel -  ( Under Attack)




Tags
Multipl Skleroz Güncel Haberler, MS (emes) haberleri,  Miyelin, Araştırmacılar MS Hasarını Tersine Çevirecek Yeni Yollar Keşfediyor, Myelin nedir, hasarı, onarımı, Nanoteknoloji, miyelinasyon,  Multipl Skleroz (MS) Blogspot, blog





MS'de Kemik iliği Kök Hücre Araştırmaları

MS'li hastalarda küçük bir grupta yapılan kemik iliği kök hücre tedavisi çalışması hastalığın tedavisinde olası yararları gösteriyor. Çeşitli deneysel çalışmalarda, kemik iliği hücrelerinin MS modellerinde yararlı etkilerinin olduğu görülmüştür.

Bristol Üniversitesi Nörolojik Bilimler Profesörü Neil Scolding önderliğindeki araştırma ekibi MSli hastalardaki bu küçük çalışmayı tamamladılar. Bristol ekibi bu çığır açan denemeyi Klinik farmakoloji ve tedavi bilimlerinde bir makaleyle çevrimiçi olarak yayınladılar. Makalede Otolog kemik iliği tedavisinin relapsing-progressive Multipl Skleroz hastalarında güvenlik ve uygulanabilirliği işlendi.

Katılımcılardan genel anestezi altında kemik iliği toplandı. Daha sonra aynı gün içerisinde hastaların damarlarına enjekte için kemik ilikleri süzüldü ve hazırlandı.

Prosedür iyi tolere edildi ve katılımcılar bir yıl boyunca takip edildi. Ciddi yan etkilerle karşılaşılmadı. Nörofizyolojik testlerin sonuçları fayda olasılığını yükseltti.

Profesör Neil Scolding 'Bu erken çalışmanın sonuçları bizleri cesaretlendiriyor, emniyet verileri güvence veriyor. Multipl Skleroz'da kemik iliği hücresel tedavinin geçerliliğini belirlemek için geniş çalışmalar gerekmektedir. Bu yıl sonuna doğru Faz 2/3 çalışmasının başlayabilmesinden umutluyuz.' dedi.

Denemedeki amaç MS hastalarında ve onların maluliyetinde kemik iliği kök hücrelerin etkilerini anlamaktı.

Çalışma Adrian Wright Bequest, The Patrick Berthoud Charitable Trust, the Silverman Family Foundation, The Myelin Project, the Captain SK Trust ve The Burden Trust tarafından finanse edilmektedir.


Kaynak
Source: Eureka! Alert (06/05/10)

Çeviri: E. Yücel - (Under Attack)




Tags
Multipl Skleroz kök hücre tedavisi haber, kemik iliği kök hücre tedavisi emes ms, Multipl Skleroz Blogspot, blog

MS Hastaları Deneysel Tedavi İçin Toplandılar




Kanadalı Multipl Skleroz hastaları Kanada'da geçerli olmayan ya da sağlık sigorta poliçeleri kapsamında olmayan tartışmalı prosedür için ülke genelinde toplandılar.


Beyinden kalbe kan akışında, boyun damarlarındaki akışa yardım etmek için anjiyoplasti'yi içeren bu prosedür İtalyan araştırmacı Dr. Paolo Zamboni tarafından geliştirildi. Zamboni dar veya tıkalı damarların kanın geriye doğru akışına veya tekrar beyin ya da omurgaya çekilerek zarara neden olduğuna inanmaktadır. Bu durumu kronik beyin omurilik venöz yetmezlik (CCSVI) olarak adlandırmıştır.

Mitingler, Halifax, Ottawa, Toronto, Regina, Edmonton, Vancouver, Victoria ve diğer yerler için planlanmıştır.

20'den fazla Kanada'lı Şubat Nisan ayları arasında bu tedavi için Polonya'daki kliniğe gitti.

Birçok MS uzmanı Zamboni'nin işlemini deneysel olduğunu ve tehlikeli olabileceğini söylüyor.

CCSVI durumunun MS'de, diğer nörolojik hastalıklarda ve sağlıklı insanlarda yaygınlığını belirlemek ve MS de potansiyel ana risk faktörü olarak rolünü araştırmak için çalışmalar devam etmektedir.

Uzmanların tereddütlerine rağmen bazı Kanadalı hastalar denizaşırı ülkelere seyahat ediyorlar, testler ve cerrahi işlemler için kendi ceplerinden ödeme yapıyorlar. Diğerleri MS'li hastalarda tıkalı damarlara bakılması için tanı testlerinin Kanada Sağlık Sistemince karşılanması konusunda lobi faaliyetleri yürütüyorlar.

Geçen ay Toronto'da Zamboni ve ekibi, New York Buffalo Üniversitesinde Nöroloji doçenti Dr. Robert Zivadinov Multipl Skleroz'lu hastaları resmi klinik çalışmalar olmadıkça, damarlardaki engelleri kaldırmak için cerrahi işlemler yapılmasında acele etmemeleri için uyardılar.

Kaynak
Source: CBC News Copyright CBC/Radio-Canada (06/05/10), Multiple Sclerosis Resource Centre


Çeviri: E. Yücel - (Under Attack)



Tags
Multipl Skleroz CCSVI haberleri, ccsvi nedir, emes ms ccsvi, kronik beyin omurilik venöz yetmezlik, toplardamar, Dr. Robert Zivadinov, Zamboni, Multipl Skleroz Blogspot, blog site