Hastalık ile ilgili öneriler

Hastalık ile ilgili öneriler
Diğer kronik hastalıklarda olduğu gibi, multipl sklerozla yaşamak da, sizi duygusal iniş çıkışlarla karşı karşıya bırakabilir. İşte size bu iniş çıkışları dengelemenize yardımcı olabilecek birkaç tavsiye:

• Elinizden geldiği kadar günlük aktivitelerini zi normal olarak yerine getirin

• Arkadaşlarınızla ve ailenizle görüşün.

• Sevdiğiniz ve yapabildiğiniz hobilerinize devam edin. MS, sevdiğiniz şeyleri yapmanıza engel olursa, bu engeli aşabilmek için mümkün olan yolları doktorunuzla konuşun

Unutmayın ki, fiziksel sağlığınız doğrudan akıl sağlığınızı etkiler. Hayatın acı veren ve beklenmedik şeyler hazırladığını öğrendiğinizde, inkâr, kızgınlık ve hayal kırıklığı, hiç de rastlanmayan duygular değildir. Terapistler veya davranış psikologları gibi uzmanlar, olaylara bakış açınızı değiştirebilirler. Aynı zamanda size, hastalıkla başa çıkma yollarını ve yardımcı olabilecek gevşeme tekniklerini öğretebilirler.

Bazen, deneyimleriniz i ve duygularınızı diğer insanlarla paylaşabileceğiniz bir destek grubuna katılmak iyi bir yaklaşımdır. Doktorunuza, çevrenizde katılabileceğiniz destek gruplarını sorun.
Ek olarak, birçok kronik hastalıkta artan depresyon tehlikesi vardır. Bununla başa çıkmak yanlış değildir ama vücudun sinir sistemi kimyasında, uygun tıbbi tedaviyle düzeltilebilecek bir kırılmayı gösterir.

MS gibi bir kronik hastalığınız varsa, bunun hayatınızı etkilediği yadsınamaz; ancak hayat kalitenizi belirlemesine izin vermeniz, bir bakıma, sizin günü gününe yaşamayı seçtiğiniz yola bağlıdır.



tags
Multipl Skleroz (MS) hastalık ile ilgili öneriler, MS blogspot, blog