Multipl Skleroz ve iş hayatı

MULTIPL SKLEROZ VE İŞ HAYATI
MULTIPL SKLEROZ VE İŞ HAYATI
MS’li hastaların, teşhisten sonra çalışmaya devam etmemeleri için hiçbir sebep yoktur. İşinizde kalmak istiyorsanız, başarılı bir şekilde çalışmanızı engelleyen birçok sorun olacaktır. Bu kitapçıkta karşılaşabileceğiniz olası sorunları anlamanızda ve bu sorunlarla başedebilmekte yardımcı olacak bir takım tüyolar bulacaksınız.

İşinize Devam Etmek

Birçok işveren MS’i anlamaz; MS’li insanların çalışmaya devam edebileceklerinin ve teşhisten sonra uzun süre önemli bir sakatlık olmaksızın yaşayabileceklerinin bilincinde değildir. Eğer çalışmak istiyorsanız, MS’in işinizi başarıyla sürdürmenize engel olmayacağını göstermek size bağlıdır. Bu, işvereninize durumunuzu anlaması ve işinizi başarıyla sürdürmenizi sağlayacak yeni koşulların sağlanması sürecinde yardımcı olmanızı gerektirir. İşvereninize ’’MS’li Hastaları Görevlendirme’’ kitapçığını önermek iyi bir başlangıçtır.

MS İş Yapma Yeteneğinizi Nasıl Etkiler ?

MS, merkezi sinir sisteminin tıbbi bir sorunudur ve sistemin herhangi bölümünü etkileyebileceğinden, çok farklı semptomlara neden olabilir. Hastayı ne düzeyde etkileyeceğini önceden kestirmek olanaksızdır. Bazı insanlar MS’i hafif bir şekilde geçirirler ve çalışmalarına engel olabilecek herhangi bir semptomla karşılaşmazlar. Ancak diğerleri, işlerindeki performanslarını etkileyebilecek çeşitli düzeydeki sakatlıklarla baş etmek zorundadırlar. Çok az sayıda insan kısa bir süre içerisinde sakat kalabilir. Ortaya çıkması olası semptomlar görsel-duyumsal sorunları ; koordinasyon ve hareket problemlerini içerir. Stres bu semptomların ağırlaşmasına neden olabilir.

İşvereninize Sunmak Zorunda Olduğunuz Durum Hakkında Kendinize Güveniyor musunuz ?

Evet; MS teşhisi, genellikle insanların işverenleri için en önemli oldukları dönemde, hayatlarının ve kariyerlerinin doruk noktasındayken konur. Eğer işinizde deneyimli ve başarılıysanız, işvereniniz sizi işten çıkararak yerinize yetişmesi gereken birini almaktansa işinizde kalmanızı tercih edecektir. Birçok işveren motivasyonları yüksek , kendilerini kanıtlamak için çabalayan MS’li çalışanlarına saygı duyar.

İşyerinizde MS’li Olduğunuzu Söylemeli misiniz ?
Birçok insan kurtuluşu işverenlerine durumları hakkında bilgi vermekte bulur. MS’i bir sır olarak saklamayı denemek çok streslidir ve açıklamanız gereken durumda sizi umduğunuz hoşgörü ve dayanışmadan yoksun kılar. Ancak durumunuzu açıkça anlatmak da güç olabilir. Bu durumda size önerebileceğimiz en iyi yol önceden prova yapmanızdır.
Umut verici olan şudur ki; bugün sayıları oldukça artmakta olan birçok işveren mevcut personeli korumanın, personel arayışı içine girmekten daha avantajlı olduğunu bilerek kadrolu ve deneyimli personellerini koruma doğrultusunda adım atmaktadır. Eğer işvereninize durumunuzu anlatmak konusundaki çekimserliğinizin nedeni terfi etme olasılığınızı etkileyecek olmasıysa bizimle irtibata geçin.


İşvereninizden İşe Devam Etmenizde Size Yardım Etmesi İçin Neler Yapmasını İsteyebilirsiniz ?
İşvereniniz, aşağıda belirtilenlerle çalışmaya devam etmenizde size yardımcı olabilecek olumlu adımlar atabilir.
Bunlar:
Diğer çalışanları anlayışlı ve destekleyici bir tavır takınmaları konusunda cesaretlendirmek. Bu da ancak MS hastalığının tanıtılmasıyla olabilir ki bu konuda işvereninizi bilinçlendirmek sizin öncelikli görevinizdir.
Eğer sakatlandıysanız, işyerinize gelişte ve işyerinizde ulaşım imkanlarınızı geliştirmek. Örneğin parmaklık ya da rampa yaptırmak, özel tasarımlı mobilyalarla döşetip değişiklikler yaptırmak gibi.
Gelişmekte olan teknolojiden , bilgisayar gibi araç gereçlerden faydalanmak.
Mümkünse; işi paylaşma, evde çalışma gibi alternatif ve esnek çalışma yolları yaratmak.
Gerekirse, MS’li hastaların içinde bulunduğu organizasyonları içeren ve profesyonel alternatifler bulmak.
Yurtdışında büyük kuruluşlar, MS teşhisi yeni konmuş hastalara destek verebilecek ya da tavsiyelerde bulunabilecek pratisyen hekim veya hemşire bulundururlar.


Tecrübeliler Neler Söylüyor ?
Bir elektrik mühendisi olarak kariyerimin doruk noktasındayken MS teşhisi kondu. Herşeyimi yitirdiğim duygusuna kapıldım. Korkmuştum ve aklım karışmıştı. Çalışma hayatının tanıdık ortamına her zamankinden daha çok ihtiyacım varken, dışlanmış olduğumun farkına vardım. Ancak yatağa yatıp pes etmek çok kolay olacaktı.Bu duruma alışmam , değişik yollarla yeteneklerimi nasıl kullanabileceğimi öğrenmem zaman aldı. Şu anda daha önce hiç keşfedememiş olduğum yeteneklerimin farkındayım.’’
Colins BANKS

20 sene kadar önce MS’li olduğumu öğrendiğimde , danışmanım bana işime devam etmemi önerdi. Bu hayatımı normal olarak sürdürmemi sağladı ancak senelerce MS’li olduğumu bir sır olarak meslektaşlarımdan sakladım.Pratisyen hekim olarak işim, iş ve sağlık arasındaki bağı da içeriyordu ve sıklıkla MS’li personelle işverenler arasında köprülük yapıyordum. İşverenlerin bilinçsizliğinin sorunlara yol açtığını gördüm. Bazen MS’li hastalarımın, durumlarını işverenlerine anlatmaları konusunda cesaretlerini kırdığım da oldu. Ancak şimdi dürüstlüğün ve açıklığın önemli olduğunu düşünüyorum.İşverenler ancak onlara gerçeği anlatmamız durumunda bizleri anlayacaklardır.’’
Dr. Patricia Living BOLTON

Yeni Bir İşe Başvururken Neler Yapmalısınız ?
MS, sizi diğer başvuranlarla aynı düzeyde değerlendirilmekten alıkoymamalıdır. Ancak herşeyin başındayken dürüst davranmak çok önemlidir.
Müstakbel işvereninize MS’li olduğunuzu söylemek, daha sonra bu durumu gizlerken yaşayacağınız stresi önler. Eğer MS’li olduğunuzu söylemezseniz ve durum daha sonra ortaya çıkarsa, işvereniniz dürüstlüğünüzden şüphe eder ve bunu sorgular. Bunun da ötesinde mülakatta ya da başvuruda MS hastası olduğunuzu gizlemek; özellikle güvenlik ve sağlığın söz konusu olduğu durumlarda işinize son verilmesine neden olur.
Sakatlıklarınızı değil,yeteneklerinizi vurgulayın. Mülakatın sizin işe uygunluğunuzla ilgili olduğunu ve MS’in sadece işinizi etkileyecek kısmını belirtmeniz gerektiğini unutmayın. Bilginiz, açık sözlüğünüz, MS belirtilerini gizlemekteki yeteneğiniz ve sorumluluk duygunuz müstakbel patronunuzu etkileyecektir.

İşinize Devam Etmek Her Zaman Doğru Seçim midir ?
MS’li birçok insan işlerini başarıyla yönetse de, iş herşey değildir ve gerekirse işi bırakmayı seçerseniz bu dünyanın sonu olmayacaktır. Önemli olan MS’li hastaların mümkün olduğu kadar bağımsız ve yoğun bir yaşam sürmeleridir. Görevli olarak çalışacağınız alternatif bir takım etkinliklerde rol alabilirsiniz.

İşinizi acele alınmış kararlarla terketmemeniz çok önemlidir. Karar vermek ve işinize devam etmenin doğru olup olmadığını düşünmek için kendinize zaman tanıyın.




tags
multipl skleroz ve iş hayatı, ms öneriler