Mevsimlerde MS Aktivite Değişiklikleri


Yeni araştırma, ilkbahar ve yaz aylarında Multipl Skleroz (MS) faaliyetinde artış olabileceğini göstermektedir. Araştırma Amerikan Nöroloji Akademisinin 31 Ağustos 2010 tarihli tıbbi dergisinde yayınlandı.



Akademi üyesi Dominik Meier, ' Sonuçlarımız, beyin taramalarında lezyonların görünümünün, Mart-Ağustos ayları arasında yılın diğer aylarına göre 2-3 kat daha yüksek olduğunu gösterdi' dedi.
Çalışma için araştırmacılar, aynı zaman döneminden 1991- 1993 yılları arasında alınan, 44 kişinin MR görüntülerini karşılaştırdılar. Katılımcılar 25 ve 52 yaşları arasında MS tedavisi almamış kişilerdi.

Hava durumu bilgileri, Boston bölgesi için günlük sıcaklık, güneş radyasyonu ve yağış ölçümlerini kapsadı.

1 yıl sonra 31 kişide 310 yeni lezyon bulundu. Çalışma boyunca 13 kişide yeni lezyon yoktu. Meier ' Daha çok lezyon sadece ilkbahar ve yaz aylarında değil çalışmamızda aynı zamanda sıcaklıklar ve güneş radyasyonu hastalık aktivitesi ile bağlantılı bulunmuştur.' dedi. Yağış ve lezyonlar arasında bağlantı bulunmadı.

Washington Üniversitesi Tıp Fakültesinden Doktor Anne Cross, bunun önemli bir çalışma olduğunu çünkü tekrarlayıcı MS için tedavilerin onaylanmasından önce 1990'lı yılların başından itibaren kayıtların analiz edildiğini bu nedenle ilaçların olası sonuçları etkileyemediğini, bunun gibi bir çalışmanın muhtemelen tekrarlanmayacağını belirtti. Gelecek çalışmalar çevresel faktörlerin daha fazla nasıl ve neden MS'de rol oynadığına ilişkin olmalıdır.

Araştırmanın bir önemli yönü de, klinik çalışmalarda ilaç etkinliğini belirlemek için genellikle son 6 ila 12 ay arasında sık sık MR kullanılır. Eğer çalışma ilkbahardan kışa doğru gitseydi lezyonların ilaç etkisinden dolayı azaldığı gözükebilirdi ama neden sadece mevsim değişikliği olabilirdi. Eğer çalışma kışın başlasaydı ve ilkbahar, yaz boyuca devam etseydi tersi durum oluşacaktı.

Kaynak
Source: ScienceDaily © 1995-2010 ScienceDaily LLC (31/08/10)


Çeviri: E. Yücel (Under Attack)



Tags
Multipl Skleroz haber, MS mevsimlerin etkisi, mevsim değişiklikleri, sıcaklıklar, MS blogspot