Prednol kortizon tedavisi alınırken dikkat edilecek konular

İSTANBUL TIP FAKÜLTESİ
Nöroloji Anabilim Dalı
Multipl Skleroz ve Miyelin Hastalıkları Birimi

* Tedavinizi tercihen günün erken saatinde (saat 10:30'dan önce) alınız. Tedaviyi alırken tok olmaya özen gösteriniz.

* Prednol tedavisi süresince her gün mide koruyucu tedaviyi, kullandığınız ilacın özelliğine göre, uygun saatte alınız (almanız gereken saat konusunda eczacınız size yardımcı olacaktır). Daha önce mide kanaması, mide-bağırsak ülseri gibi bir hastalığınız varsa doktorunuza bildiriniz.

* Tüm kortizon tedavileri gibi Prednol tedavisi sırasında da günlük tansiyon ölçümlerinizi (normali büyük tansiyon için 14cmHg. küçük tansiyon için 9 cmHG ve altı) ölçtürünüz. Söz edilen değerler üzerinde sonuçlarınız olması durumunda doktorunuz ile görüşünüz. Eğer zaten tansiyon ve şeker hastalığınız varsa bunu doktorunuza bildiriniz. Bu durumda daha yakın takip gereklidir.

* Daha önce hiç bu tedaviyi almadıysanız ilk tedavinizi hastane ortamında almanız, olabilecek problemlerin yerinde ve zamanında tedavi edilmesi açısından önemlidir.

* Prednol tedavisi sırasında tuzsuz ve şekersiz yemeniz gerekmektedir. Ayrıca bu tedavi sırasında vücutta su tutulumu ve iştah artışı görülebileceği akılda tutulup, günlük alınan gıdalara dikkat etmek gerekmektedir.

* Her kortizon tedavisi gibi Prednol tedavisinde de görülebilecek yan etkiler bulunmaktadır. Bunlar kilo alımı, sivilcelenme, kıllanma, depresyona eğilim, uykusuzluk, yorgunluk, karın ağrısı, yüksek tansiyon, kan şekerinde yükselme, mikrop kapmaya eğilim, mide-bağırsak ülserleri gibi en sıklıkla görülebilecek yan etkiler olarak özetlenebilir. Ciddi yan etkiler oldukça nadirdir ve tedavi edilebilir problemlerdir. Aldığınız tedavi doktorunuz tarafından takip edilmelidir.

İlgili Konular
1- Atak tedavisinde kortizon
2- Atak tedavisi olarak kortizon kullananlar bazı konularda dikkatli olmalıdır
3- MS ataklarında 'PULSE' uygulanır
4- Kortikosteroidler (Kortizonlar)




tags
Multipl skleroz kortizon kullanımı, ms hastalığı kortizon atak tedavisi, multipl skleroz prednol tedavisi, kortizon alımında dikkat edilecekler, kortizon yan etkiler