Araştırmacılar MS Hasarını Tersine Çevirecek Yeni Yollar Keşfediyor




Ulusal Sağlık Enstitüsü, Florida Üniversitesi Araştırmacılarına Multipl Skleroz ve diğer nörolojik hastalıklarda hasarı tersine çevirecek yollar araştırılması için ödenek ayırdı.


Tıp Fakültesi Doçenti ve UCF's Hybrid sistemleri laboratuvarı üyesi Stephen Lambert, 1.9 milyon Dolarlık projenin  428.000 Dolar olan ilk ödemesini aldı. Ekibi Myelin bozulması üzerinde çalışacak. Myelin beyinde ve omurilik de sinirleri kaplayan, koruyan, uzak sinir hücrelerine ve kaslara elektrik sinyallerinin ulaşmasını sağlayan maddedir.

Multipl Skleroz Derneğine göre yaklaşık 400 bin Amerikalı ve dünya genelinde 2.5 milyon MS hastası var. Nöronal hasar gelişimini sınırlandırmak için hastalıkların inflamatuvar doğasını kontrol eden ilaçlar mevcut. Bu ilaçlar hastalıkların yol açtığı hasarı tersine çeviremiyor.

Lambert, miyelinasyon sürecinin son derece kompleks olduğunu, laboratuvarlarında bu kompleks yapının hastalığa etkileri konusunda daha fazla bilgi edinebileceklerini belirtip araştırmanın sonunda hastalığın neden olduğu hasarları tersine çevirebilecek yeni ilaçlara sahip olmayı umduklarını söyledi.

Araştırmanın çoğu UCF's Nanobilim Teknoloji Merkezi içinde gerçekleşecek. Merkezde, ilk kez geçen yıl UCF biyomühendisi James Hickman önderliğindeki araştırma ekibi, herhangi bir büyüme serumu kullanılmadan laboratuvar ortamında myelin tabakasının üretilebileceğini göstermiştir.

Hickman' in önceki çalışmasında çevresel sinir sistemi hücreleri ile organ ve uzuvları beyine bağlayan sinirler üzerinde duruldu. Yeni araştırmalarda ilk defa beyin ve omurilik alanlarındaki myelin bozulmasının araştırılmasında nanoteknoloji araçları kullanılacak.

Hickman, NanoBilim Merkezindeki yüksek teknoloji araçlarının bu kompleks sorunlar için yeni ilaçlar geliştirilmesinde yardım edebileceğini söylüyor.

Kaynak
Source: Nanowerk ©2010, Nanowerk (11/05/10), alt kaynak Multiple Sclerosis Resource Centre.

Çeviri: E. Yücel -  ( Under Attack)




Tags
Multipl Skleroz Güncel Haberler, MS (emes) haberleri,  Miyelin, Araştırmacılar MS Hasarını Tersine Çevirecek Yeni Yollar Keşfediyor, Myelin nedir, hasarı, onarımı, Nanoteknoloji, miyelinasyon,  Multipl Skleroz (MS) Blogspot, blog