Vitamin ve Mineraller

Vitaminler vücut hücrelerindeki kimyasal işlevlerin aksamadan gerçekleşebilmesi için vazgeçilmez olan ve alınması şart organik bileşiklerdir. Organizmanın kendisi tarafından üretilmediği için de besinlerle ya da vitamin takviyeleri ile alınması gerekir.

D Vitamini:Yağda çözünür, en önemli etkisi kandaki kalsiyum seviyesini korumaktır. Sağlıklı dişler ve kemikler için gereklidir. İnce bağırsaklarda kalsiyum ve fosforun emilimini düzenleyerek kemik büyümesi, sertleşmesi ve tamiri üzerinde etkili olur. Kan hücresi oluşumuna, kansere neden olacak hücrelerin ayrılmasına yardımcı olur. İnsülinin kanda yeterli miktarda bulunmasında rol oynar. Kas zayıflığı, kalp ritim bozuklukları, osteoporoz, bağışıklığın zayıflaması gibi rahatsızlıklarda kullanımı gereklidir. Araştırmalar vitamin D’nin MS (multiple skleroz) hastalığından koruyucu etkisinin olduğunu göstermiştir. Depresyon ve hipertansiyon tedavisinde etkilidir.

B 12 Vitamini: B vitaminleri arasında en önemlilerden biridir. Folik asit ve Vitamin B6 ile beraber kandaki homosistein oranını düşürerek kalbi korumaya yardım eder. Sinir faaliyetlerinin düzgün işlemesi, DNA çoğalması ve alyuvar hücrelerinin oluşumu için gereklidir.Vücutda B12 eksikliği; kalp hastalıkları, alzheimer hastalığı, bağışıklık zayıflığı gibi ciddi sağlık sorunlarına yol açar. Eksikliğinde kronik yorgunluk, depresyon, sindirim bozuklukları, baş ağrısı, sinirlilik, karamsarlık, kalp çarpıntısı ve migren atakları gibi şikayetler görülebilir

Kalsiyum:(Kortizon etkileri için) Vücudumuzda en bol bulunan mineraldir. % 99’u kemikler ve dişlerde bulunur. Sağlıklı kemik ve dişler, sinir sistemi faaliyetleri için gereklidir. Çocuklarda kalsiyum takviyesi kemik büyümesi ve yoğunluğunun artmasına, kaslarının gelişimine yardımcı olur. Kalsiyum etkilerinin bir çoğunu magnezyum ile birlikte gösterir. Bu etkilerin başlıcaları sinirler, adaleler ve dokular üzerine olup kalp ve adalelerin kasılması ile sinirlerin ileti görevini sağlamasıdır. Yeterince alınmaması durumunda vücut otomatik olarak kemiklerde depolanan kalsiyumu kullanmaya başlar ve eksilen kalsiyum yerine konmazsa kemikler güçsüzleşir ve kolay kırılır bir hal alırlar.



tags
Multipl skleroz d vitamini
Multipl skleroz B12 vitamini
multipl skleroz kalsiyum