Plağın kontrast tutma süresi,alevlenme dönemi

Başlangıç evresinde MS plaklarının içerisi kan yoluyla geldiği düşünülen iltihap hücreleri ile doludur. Bu duruma Enflamasyon Dönemi denir.

Bu evrede, kontrast madde diye anılan özel kimyasal maddeler kan yoluyla verildikten sonra görüntüleme yapılırsa, bu plaklar diğer dokulardan çok daha parlak olarak izlenir. Buna plağın kontrast tutması adı verilir. Bu bulgu, plağın yeni oluştuğunun ve hastalığın aktif olduğunun göstergesi olarak yorumlanır. Plaklar haftalarca böyle bir aktif bir süreçte kalabilirler. Bu, Plağın kontrast tutma süresi’ dir.

İltihap oluşturan hücrelerinin yıkıcı etkisi ile, plak bölgesinin içine denk gelen yerdeki myelin giderek yok olur. Bu aktif aşamada myelin kılıfın parçalandığı yerdeki akson, soyulmuş olduğundan korunmasız olarak ortaya çıkmıştır. Buna myelin kaybı (Demiyelinizasyon) denir. Bu aşamada çıplak sinirlerde iletim aksar ya da tümüyle kesilir. Karşılığında o sinirlerin ilişkide olduğu beden bölümünde belirtiler oluşur. Buna “Atak” ya da “Alevlenme Dönemi” denir. Daha sonra bu tür iltihap hücreleri plak içinde azalır.

Böylece MS plağının oluşum mekanizmasının aşamaları, önce myelin hasarı sonra aksonda etkilenme şeklindedir

İlgili Konular
1- Plaklar hakkında bilgiler
2- Plak sayısı ile hastalığın ağırlığı bağlantısı


Tags
Multipl skleroz MS plakları, plak nedir, MS lezyon nedir