Kişisel Bakım

KİŞİSEL BAKIM
Aşağıdaki uygulamalar, multipl sklerozun belirtilerini hafifletmenize yardımcı olabilir:

• Yeterince dinlenin. Yorgunluk, MS’nin genel belirtisidir ve dinlenmek kendinizi daha az yorgun hissetmenize yardımcı olabilir.

• Egzersiz. Aerobik egzersiz, hafif ila orta derecede MS’niz varsa belirgin yararlar sağlayabilir. Bu yararlar güçlenme, kas gücü, denge ve koordinasyonu içerir ve depresyona yardımcı olur.

• Sıcak suyla dolu banyolara dikkat. Sıcak suda uzun süre kalmak çok fazla kas zayıflığına neden olabilir. Her ne kadar MS hastası olan bazı kişiler, sıcaktan rahatsız olmasalar ve ılık banyo ve duşun yararını görseler de, vücudunuzun nasıl tepki vereceğini bilmeden kendinizi çok sıcak ortamlara sokarken dikkatli olun. Yanınızda, gerektiğinde sizi dışarı çıkartabilecek biri olmadan sıcak suyla dolu bir küvete girmeyin. Eğer sıcağa bağlı olarak belirtileriniz de kötüleşme hissederseniz, sadece bir kaç saat boyunca serinlemek sizi normal halinize döndürecektir.

• Klima cihazı taktırmayı düşünün. MS belirtileriniz de, sıcağa bağlı olarak kötüleşme hissediyorsanız ve sıcak ve rutubetli bir bölgede yaşıyorsanız evinize bir klima cihazı taktırın.• Dengeli bir beslenme uygulayın. Dengeli beslenmek ve vitamin almak, bağışıklık sisteminizi güçlü tutmaya yardımcı olabilir.

• Diyetinizdeki lif miktarını arttırın. Genel olarak multipl sklerozda kabızlık da ortaya çıkar. Lif oranı yüksek kepekli tahıllarla, meyve ve sebzelerle dolu bir beslenme, kabızlığa engel olabilir.



Tags
Multipl skleroz kişisel bakım