MS'te Kök Hücre Umudu

"Multiple Skleroz" hastalığının ilk evrelerinde kök hücre nakli yapılan 21 hastanın durumunda üç yıl içinde iyileşme belirtileri görüldü.

ABD'de, kendi kemik iliklerinden hücre nakli uygulanan ve hastalığın daha başlangıç evresinde olan 21 MS hastasının yüzde 81'inde , aradan üç yıl geçmesine karşın durumda bir kötüleşme yerine az da olsa bir iyileşme oldu.

Kısa adıyla MS olarak bilinen Multiple Skleroz kesin tedavisi henüz bulunamıyan ve hastanın hareket yeteneğini büyük ölçüde kısıtlayan bir hastalık.

MS hastalığında, bağışıklık sistemi düzgün çalışmayarak hücreleri koruyan "myelin " maddesinin tahrip olmasına yol açıyor ve bunun sonucu sinir hücreleri zarar görüyor.

MS hastalığında beyin ile bedenin organları arasındaki iletişim bozuluyor, hastalarda görme bozukluğu, kaslarda zayıflık, denge sorunları başgösteriyor.

Ataklar halinde seyreden MS kismi felce kadar gidebiliyor.

ABD'de, MS hastalarına kök hücre nakli yapılması yeni bir uygulama değil, ancak daha önce bu yönteme başvurulduğunda hastalarda bir iyileşme görülmemişti.
Bu kez kök hücre naklinin yaşları 20 ila 53 arasında değişen ve hastalığın ilk evresinde olan hastalara yapılmasıyla umut verici bir iyileşmenin görüldüğü belirtildi.

Şikago'daki Northwestern Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden Dr. Richard Burt, yaklaşımlarını "bağışıklık sistemi kendi kendine saldırmadan önce saati geriye alma" olarak tanımladı.
Hastaların kök hücre naklinden sonra 24 ay içinde görme, yürüme, idrarını tutabilme gibi durumlar da iyileşme belirtileri görülmeye başladıığı duyuruldu.

Dünyada yaklaşık iki buçuk milyon Multiple Skleroz hastası bulunuyor.

KAYNAK trt.net haber






TAGS
Multipl skleroz kök hücre, ms kök hücre, multipl skleroz haberler, miyelin kılıf