Kök hücre tedavisi MS’te umut olacak

Dr. Pluchino, kök hücre çalışmasını 2010 yılının sonunda insanlarda uygulamayı planladıklarını söyledi.

Merkezi bir sinir sistemi hastalığı olan Multipl Skleroz’da (MS) kök hücre tedavileri, 2010 yılı sonunda insanlarda da denenmeye başlanacak. italya San Raffaele Hastanesi Deneysel Nöroloji Enstitüsü doktorları,Avrupa Nöroimmünoloji Kursu nedeniyle geldikleri İSTANBUL’da, üzerinde çalıştıkları kök hücre deneyleri hakkında bilgi verdi.Dr. Stefano Pluchino, MS tedavisinde kök hücre çalışmalarını yaklaşık 10 yıldır sürdürdüklerini belirterek, “Hayvan deneylerinden çok güçlü datalar elde ettik. Elde ettiğimiz kök hücreleri omurilik sıvısına vererek uyguladığımız tedavinin MS’in vücuda verdiği hasarları azalttığını gördük. 2010 sonu, en geç 2011’de insanlarda uygulamaya başlamayı planlıyoruz. Bunun için gereken prosedürleri aşmak için uğraşıyoruz” diye konuştu.
20 kişide denenecek
Dr. Pluchino, kök hücre tedavisinin hastalığı ikinci derecede ilerlemiş ve medikal-ilaç tedavilerine yanıt vermeyen MS hastalarına uygulanacağını ve ilk etapta 20 kişide deneneceğini belirtti. Pluchino şunları söyledi: “Daha işin başındayız, henüz üçte birini tamamladık. Faz 1 dediğimiz, hayvanlarda yapılan çalışmaları bitirdik. Bundan sonra yapmamız gereken, Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) tarafından onaylanan ve medikal yöntemlerin işe yaramadığı hastalarda kök hücre tedavisini uygulamaktır. Bunun için hasta grubu kategorisi belirlendi. İtalya’da 20 kişilik bir gruba uygulayacağız.”



Yan etkiler olmayacak

Beyinden alınan ve “nöral kök hücreler” olarak adlandırılan kök hücrelerle çalışmalarını sürdürdüklerini kaydeden Pluchino, söz konusu tedavinin hastalığın doğal gidişatını olumsuz şekilde etkilemediğini söyledi.Kök hücre tedavisinin en büyük zorluğunun kök hücrelerin elde edilme süreci olduğunu kaydeden Dr. Pluchino, en önemli avantajını ise şöyle değerlendirdi:“Kök hücre tedavileri uygulandığı takdirde yalnızca hastalığın durdurulması değil, belki de kaybedilen fonksiyonların geri kazanılabilmesi mümkün olacak. Ayrıca ilaç tedavilerinde görülebilen yan etkiler olmayacak.”



KAYNAK
Tags
Multipl skleroz kök hücre haber, MS kök hücre tedavisi