Dr. Embry'nin Montreal Gazetesindeki CCSVI Makalesine Yanıtı

Dr. Embry responds to CCSVI article in Montreal Gazette
(Montreal Gazetesindeki CCSVI makalesine Dr. Embry'nin yanıtı) başlıklı makaledeki bazı paragraf çevirileri. Makalenin tamamı

Dr Ashton Embry
President, Direct-MS

Bilimsel buluşlar CCSVI durumunun neredeyse sadece doğuştan olduğunu gösteriyor. Bu konuda kapsamlı makaleler yayınlandı ve geniş ölçüde kabul gördü. Bu durum önemlidir çünkü CCSVI’ nin MS hastalığından önce geldiğini gösteriyor.

CCSVI sonucunda biyolojik mekanizmalar ( kanın tekrar toplardamarlardan beyine geri dönmesi, beyinde demir birikimi, vs  ve bu gibi) tüm bunlar ms hastalığının süreciyle ilgili olabilir.

MS'in otoimmün bir hastalık olmadığı konusunda güvenilir bir iddia olmadığını vurgulamak istiyorum. Büyük MS veri tabanı durumun otoimmün bir hastalık olduğunu gösteriyor. Ancak, aynı zamanda CCSVI ile ilgili biyolojik mekanizmaların otoimmün sürecini arttırdığı vurgulanmalıdır.

MS, CCSVI birlikteliği ile ağırlaştırılmış otoimmün bir hastalıktır. MS'li herkes CCSVI durumuna sahip değildir ve venöz (toplardamar) sorunlarına sahip herkes de MS değildir.

CCSVI'nin MS’de önemli bir bulmacanın açıklanmasına yardım edebileceğini düşünüyorum. Bildiğiniz gibi beyin, merkezi sinir sistemi içine bağışıklık hücrelerinin geçişini önlemek için kan damarı duvarlarıyla kan beyin bariyeri tarafından korunmaktadır. Bağışıklık hücrelerinin neden kan beyin bariyerini geçtiklerini açıklayabilmek her zaman sorun olmuştur.

Tüm bunlar CCSVI’nin MS'de önemli bir parça olması konusunda pek az şüphe getiriyor. Çünkü
1- MS ile ilişkilidir.
2- MS'den önce oluşmaktadır.
3- MS patojenezine ( Hastalık gelişmesi ya da hastalık oluşmasında patolojik mekanizmalar ve meydana geliş şekilleri.) oldukça katkıda bulunabilir.

CCSVI neredeyse kesinlikle MS hastalığı sürecinin önemli bir parçası olduğunu göstermiştir ve bunun olabilecek en kısa süre içerisinde çözülmesi önemlidir. Hiç şüphe yok ki büyük miktarlarda CCSVI araştırmalarına ihtiyaç vardır ancak tedavi bu araştırmalar tamamlanıncaya kadar bekleyemez. (Bazı MSli kişilerin durumları ciddi ve merkezi sinir sisteminde tersine çevrilemez hasarların olabilmesi ihtimaliyle)
Araştırmalar için 7-10 yıl gerekebilmektedir.

Özetle şu anki bilim CCSVI'nin MS hastalık sürecinde olası önemli bir parça olduğunu ve tedavi ihtiyaçlarının en kısa sürede temin edilmesi gerektiğini söylüyor.

CCSVI olgusuna sahip ve bu durumu rahatlatılmış birçok kişide MS semptomlarında önemli gelişmeler yaşanmasına şaşırmadım. Tüm etkileyici gelişme iddialarına basitçe ‘placebo etkisi’ demek anlamsızdır.

MS’li kişiler beyinden venöz akım engelinin hastalık sürecinde önemli bir yere sahip olduğunun doğrulanmasını istiyorlar. Objektif gözlemciler ve medya tarafından bu son derece makul bir istek olarak görülmelidir.

Umarım, ilaç şirketleri ve bu şirketlerden finansal yarar sağlayan bazı kurumların (neurological community, MS Society, Nörolojik Cemiyeti, MS Derneği) standart bir CCSVI tedavisi girişiminden neler kaybedeceklerini ve buna neden kuvvetle karşı çıkıldığını anlarsınız. Onları kim suçlayabilir? Söz konusu CCSVI olgusuna karşı olarak aynı, içi boş argümanlar vardır.

Umarım CCSVI tedavisine yönelik telaşın anlaşılmasında yardımcı olmuştur. Objektif olarak bilimsel görüş çerçevesinde kişide CCSVI durumu bulunursa tedavi edilmesi gerekiyor. Finansal noktalar sebebiyle çeşitli gruplar buna karşı çıkıyor. Umarım medya bir gün gerçek hikayeleri alır, bilim en kısa sürede CCSVI tedavisini destekler...

Dr Ashton Embry
President, Direct-MS

Kaynak:  Source: Direct-MS (20/05/10), Multiple Sclerosis Resource Centre
Montreal gazetesindeki makale


Çeviri: E. Yücel - (Under Attack)
 
 
 
 
Tags
Multipl Skleroz CCSVI haberleri, kronik beyin omurilik venöz (toplardamar) yetmezlik, Montreal Gazetesindeki CCSVI makalesine Dr. Embry'nin yanıtı, Multipl Skleroz MS blogspot, sitesi.