MS'de Nöropatik Ağrı

Nöropatik Ağrı Nedir?

Nöropatik veya nörojenik ağrı, ağrının diğer türlerinden farklıdır çünkü fiziksel bir yaralanma sonucu oluşmaz. Ancak sinirler kendileri ağrı oluşturabilir ve bu çok kolay yok olmayan bir ağrı türüdür.


Nöropatik ağrı Yunanca neuro (sinirler) ve pati kelimelerinden türetilmiştir.
Pati: Bir organ isminin arkasına eklendiğinde, o organın hastalığını belirten Yunanca son ek (Örn. kardiyopati, ensefalopati).
Bu ağrı bariz bir neden olmaksızın kaşıntı, elektrik çarpması hissi, iğnelenme, karıncalanma, uyuşma, deri bölgelerinde artan duyarlılık hislerine benzer şekillerde ifade edilir. Vücutta viral aktivite, ısı, stres, fiziksel aşırı efor gibi faktörlere bağlı olarak dalgalanma gösterebilir. Bunlara parestezi denir.
(Parestezi : Dokunma, ağrı, termik ya da titreşim uyarılarının algılanmasında anomali. Basınç liflerinin bozulmalarında ortaya çıkan, gerginlik, bastırma, çekilme, gövde ve ekstremitelerde band şeklinde bir duyu bulunması şeklindeki anormal duyularla karakterize somatik duyu organları bozukluğu.)

Diğer nöropatik ağrılar (Disestezi) olarak adlandırılır. Bunlar ağrılı veya vücut etrafını saran yanma hissini kapsarlar.
(Disestezi: Sinir boyunca yanma hissi, daha önce ağrısız olan dokunma ve sıkmalarda ağrı, karıncalanma ve algılamada farklılık olmasıdır.)
 
Nöropatik Ağrı Nedenleri Nelerdir?
Çoğu ağrı, demiyelinasyondan kaynaklanan sinir uyarılarının yavaşlaması yüzünden nosiseptör denilen sinir uçlarının sinir sinyallerini karışık almaları sebebiyle hissedilir. (Nosiseptör: Ağrı uyarılarını alan sensitif reseptör)

Vücudumuzda milyonlarca nosiseptör var, muhtemelen derinin inç karesi başına 1.300. Myelin kılıfını kaybetmiş aksonlar sinir uyarılarının dışarı sızmasına neden olabilir ve diğer bitişik liflere yayabilirler. Eğer bitişik teller duyusal bir alan yoluna aitse, bu yanlış yönlendirilen sinirsel hareketler acıya neden olmaktadır.

Nöropatik Ağrının Tedavisi ve Yönetimi
Nöropatik ağrılar geleneksel ağrı kesicilere cevap vermezler, çünkü aspirin veya parasetamol gibi ilaçlar bu fonksiyonu gerçekleştirmek için yanlış sinirsel yolları izliyorlar.

Geniş ölçüde kabul edilen anti-epileptik ilaçlar veya anti-depresanlar bu tür ağrının tedavisinde daha başarılıdırlar ve reçete edilirler.
 
Bunlar aşağıdaki gibi Anti-Epileptik ilaçları kapsar.
Carbamazepine (Tegretol®)
Phenytoin veya Epanutin ( Dilantin®)
Gabapentin (Neurontin®)
Pregabalin (Lyrica®)

Trisiklik Anti-Depresanlar
Amitriptyline
Dothiepin (Prothiaden®) aynı zamanda Dosulepin olarak bilinir.

Diğer Alternatifler
Tıbbi kenevir, (Sativex spreyde elde edildiği gibi).
MS için lisanslı olmayan ama etkinliği kanıtlanmış düşük doz Naltrexone (LDN).

Nöropatik ağrının aşırı durumlarında bir cerrah sinir bloğu üzerinde işlem yapabilir fakat bu son derece riskli olabilir bu nedenle son çare olarak herşeyden başarısız olunduğunda kullanılabilir.
 
Kaynak © Multiple Sclerosis Resource Centre Adres

Çeviri: E. Yücel - (Under Attack)

Bu blog siteden alıntı yapılan çevirilerde kaynak belirtiniz

Tags
Multipl Skeroz (MS) Nöropatik ağrı nedir, nedenleri nelerdir, Nöropatik Ağrı tedavisi, yaklaşımları