MS Bağışıklık Sistemi Hastalığı Değil mi?

Adli antropolog ve John Jay College of Criminal Justice' da Profesör olan Dr. Angelique Corthals, MS'in hatalı lipid metabolizması nedeniyle oluşabileceğini öne sürüyor. MS' in metabolik bozukluk olarak çerçevelenmesi neden dünyada yükselişe geçtiği ve neden kadınlarda daha fazla görüldüğü gibi hastalığın şaşırtıcı yönlerini açıklamaya yardımcı olabileceğini söylüyor. Bu yeni çerçevenin yeni tedaviler için araştırmacıları yönlendirebileceği ve eninde sonunda tedavinin bulunabileceğine inanıyor.

Hastalığın başlangıcına neyin sebep olduğunu açıklamak tam olarak mümkün olmamıştır. Genler, diyet, patojenler, D vitamini eksikliği MS ile bağlantılı olmuştur. Ancak bu risk faktörleri için kanıtlar tutarsız ve çelişkilidir.

Lipid Hipotezi
Dr. Corthals, MS'in birincil nedeninin, lipidlerin ( yağ ve benzeri bileşikler) vücuda alımı, bozulması ve serbest bırakılmasını kontrol eden hücre çekirdeklerindeki transkripsiyon faktörleri izlediğine inanıyor. Peroksizom proliferatör-aktivite reseptörleri  (PPARs) olarak bilinen bu proteinlerindeki bozulma, etkilenen doku üzerinde plaklar oluşturmak için LDL okside olarak adlandırılan 'kötü' kolesterolün yan ürünü toksike neden olur. Plakların birikimi sonuçta skar dokuya neden olan bir bağışıklık yanıtını tetikler. Temelde (PPAR) yetmezliği nedeniyle plak birikimi, immün yanıt ve koroner arterlerde skarlaşmaya neden olan ateroskleroz hastalığı ile aynı mekanizmadır.

Dr. Corthals, arterlerde lipid metabolizması sorunlu olduğunda ateroskleroz olunduğunu, merkezi sinir sisteminde olduğunda MS olunduğunu, ancak altta yatan etiyolojinin aynı olduğunu söylüyor.

Lipid dengenin bozulmasında en büyük risk faktörü yüksek LDL kolesterol. Yani eğer PPAR lar MS'in kökünde yer alıyorsa hastalık vakalarının son yıllarda neden yükselişe geçtiğini açıklayabilir. Dr. Corthals 'genel olarak insanlar sık sık yüksek LDL kolesterole neden olan şeker ve hayvansal yağların alımını arttırıyor, böylece daha yüksek oranlarda lipid metabolizma hastalığını olduğunu düşünüyoruz dedi. Aynı zamanda yüksek kolesterol tedavisinde kullanılan statin gibi ilaçların neden MS tedavisinde bazı umutlar gösterdiğini açıklar.

Lipid hipotezi MS ve D vitamini eksikliği arasındaki bağlantıya da ışık tutuyor. D vitamini LDL kolesterolü düşürmeye yardımcı olur.

Kaynak ve haberin tamamı



Tags
Multipl skleroz haber, MS Bağışıklık Sistemi Hastalığı Değil mi?, LDL, yüksek kolesterol, MS güncel haberler, multipl skleroz blogspot