Rehabilitasyon ve Rekreasyon Merkezi Açıldı

İstanbul'un 'ilk ve tek' MS Rehabilitasyon ve Rekreasyon Merkezi açıldı.

Türkiye MS Derneği, İstanbul'un ilk ve tek Rehabilitasyon ve Rekreasyon Merkezi'ni Şişli'deki Merkez Binasında açtı. Merkezin açılışı, 15 Kasım Perşembe günü Şişli Belediye Başkan Yardımcısı Monik İpekel, Türkiye MS Derneği Başkanı Ayşen İnci ve Derneğin eski dönem Başkanlarından Mert Ertüre tarafından gerçekleştirildi.

Tıp dünyasının önce gelen isimleri, sağlık sektörü çalışanları ile MS'li hasta ve yakındalarının da yoğun katılımıyla gerçekleşen açılış töreninde, Merkez Binasının yapımına katkılarından dolayı MS Dostlarına teşekkür plaketi takdim edildi.

1989 yılında kurulan ve Uluslararası Multipl Skleroz Dernekleri Federasyonu (Multiple Sclerosis International Federation) üyesi olan Türkiye MS Derneği, bu tesisle Türkiye'deki MS hastalarının yaşam kalitelerinin iyileştirilmesi, MS'e yönelik tedavi, psikolojik danışmanlık ve rehabilitasyon hizmetlerini yaygınlaştırmayı amaçlarken, ülkemizin ve ülkemizdeki MS hareketinin de uluslararası saygınlığına katkı sağlamayı hedefliyor.

Rehabilitasyon ve Rekreasyon Merkezi:

Mimari ve işlevsellik açısından Amerika ve Avrupa ülkelerindeki merkezler örnek alınarak yaratılan proje, dünyada MS konusunda en etkin kurum olan Uluslararası Multipl Skleroz Dernekleri Federasyonu'nun danışmanlığında, tam teşekküllü bir MS Merkezi olarak tasarlandı.

1.000 m2'lik kapalı alana sahip 6 katlı merkezde, fizyoterapi ve psikoterapi seanslarının yapıldığı egzersiz ve rekreasyonel aktivite; resim, müzik, ahşap ve kumaş boyama gibi faaliyetlerin gerçekleştirildiği kişisel gelişim; içinde bilgisayarların ve bir kütüphanenin de bulunduğu kafeterya; MS ile ilgili toplantıların düzenlendiği toplantı salonu ve revir gibi bölümler yer alıyor. Merkezde ayrıca MS'li hastalar için yoga dersleri, hasta yakınları, hekimler ve konuk konuşmacıların katılımıyla yapılacak pazar toplantıları da gerçekleştirilecek. MS hakkında tüm Türkiye'den posta, telefon ve e-posta yoluyla gelen soru, istek ve talepler incelenerek danışmanlık servisi de bu merkezin vereceği hizmetler arasında yerini alacak.

Multipl Skleroz (MS):

Merkezi sinir sisteminde ortaya çıkan, beyin ile organlar arasındaki iletişimi kısmen veya tamamen engelleyebilen kronik bir hastalıktır. Sinir hücrelerimiz, beynimizle organlarımız arasındaki iletişimi özel bir elektrik akışıyla sağlar. Bu akış, etrafında 'miyelin kılıfı' adı verilen esnek bir tabakaya sahip sinir lifleri aracılığıyla gerçekleştirilir. Miyelin kılıfı, sinir liflerini koruduğu gibi, bu iletişimin düzgün işlemesini sağlar. MS, bedenimizin herhangi bir bölgesinde, miyelin kılıfının zarar görmesiyle ortaya çıkan ve çeşitli işlev kayıplarına yol açan bir hastalıktır. Miyelin kılıfı yerine sertleşmiş doku oluşur ve beynimizle organlarımız arasındaki iletişim tamamen ya da kısmen engellenir. Mesajların tamamen engellenmesi ya da yanlış yerlere gitmesinden dolayı bedensel işlevler kontrol edilemez hale gelir. MS, sinir ağımızın farklı noktalarında oluşabileceğinden, belirti ve etkileri de kişiden kişiye (hatta aynı kişi için zaman içinde) farklılıklar gösterebilir.

Bundan dolayı MS, bazı belirtileri birbirine benzese de, ortaya çıkış biçimi ve seyri bakımından kişiye özel bir rahatsızlıktır. Dünyada yaklaşık 2.500.000, ülkemizde de 40.000 kişiyi etkileyen MS için kesin bir tedavi bulunmamakla beraber, uluslararası çapta tanı, tedavi ve rehabilitasyona yönelik araştırmalar devam ediyor. Multipl Skleroz'da sıklıkla rastlanan belirtiler arasında; görme bozuklukları, kas gücü ve el becerisinin kaybı, duyusal yakınmalar, konuşma bozuklukları, aşırı yorgunluk hissi, bilişsel sorunlar, cinsel sorunlar, tamamen ya da kısmen felç, denge kaybı, koordinasyon bozuklukları gibi belirtilerden biri ya da birkaçı görülebilir.


Tags
Multipl Skleroz güncel haberler