Kortizon ile tedavinin en sık görülen yan etkisi cilt yağlanmasıdır. Buna bağlı olarak ciltte özellikle ense ve boyun bölgelerinde sivilcelenmeler oluşabilir. Yağlı cildi olanlarda bu duruma daha çok rastlanmaktadır. Bu durum çok ağır olursa sivilceler çıbana dönüşebilir. Sık banyo yapmak ve cilt çok yağlıysa kükürtlü sabun kullanarak cildin kurumasını sağlamak yararlı olur. Tedavi bittiğinde bu sivilceler de kendiliğinden iyileşirler.
Kortizon kullanırken nezle grip ya da başka bir iltihabi ya da enfeksiyon hastalığının olmaması gerekir. Aksi takdirde bu hastalıklar ağırlaşabilir veya daha geç iyileşebilir.
Vücuttan idrar yoluyla tuz atılmasını, kortizonlu ilaçlar azaltırlar. Tuz, çevresine sıvı çeken bir maddedir. Bu atılamayan tuzun etkisiyle bedende aşırı sıvı birikimi olur. Bu da kilo artışı yaratır. Tedavi bittikten bir süre sonra kaybolan bu kilo artışı, gerçek bir kilo alımı değil bir çeşit şişmedir; Ödem.
Bu fazladan tuz ve sıvı, kan dolaşımının yükünü arttırarak, kişide önceden var olan, kalp ve dolaşım yetersizliklerini arttırabilir.
Tansiyonu olan hastaların dikkatli olması gerekir. Çünkü, aynı şekilde, artmış tuz ve su yüzünden kan basıncını da yükselebilir. Bu duruma Tansiyon Yüksekliği adı verilir.
Kortikosteroidler kan şekerini de yükseltebilirler. Şeker hastası olanlar bunu hatırlamalı, şeker kontrollerini sıklaştırmalıdır.
Kortizon, mide ve bağırsaklarda iyileşmemiş ülser varsa kanamasına neden olabilir.
Mantar hastalığı, en çok ayak parmaklarının arasında bulunur. Şişman kadınların memelerin altında pişik gibi görünebilir, koltuk altı gibi başka bazı nemli beden bölgelerinde de olabilir. Kkaşıntı ve koku dışında pek önemli bir belirtiye neden olmayan bu tür mantar hastalıkları, kortizon tedavisi yüzünden azabilir. Yayılabilir, yaraya dönüşebilir. İlave sorunlara neden olabilir.
Kortizon tedavisi sırasında beslenmeye dikkat edilmelidir.
Kortikosterodler iştah artışına neden olabilirler. Özellikle uzun süren kortizon tedavileri ile aşırı kilo artışları ortaya çıkabilir. Bunlar gerçek kilo artışıdır. Bu kiloların, sonradan geri verilmesi zor olabileceği için, ilaç kullanırken artan iştaha rağmen yiyecek miktarını sınırlı tutmak gerekir.
Kortizonla yapılan atak tedavisi sırasında, üç beyaz diye bilinen “tuz, şeker, un” ile bunları içeren yiyeceklerin azaltılması gerekmektedir. Tedavinin bitiminden sonra olağan beslenme şekline dönülebilir.
İlgili Konular
1- Prednol Kortizon tedavisi alınırken dikkat edilecek konular
2- Kortikosteroidler (Kortizonlar)
3- Atak tedavisinde kortizon
4- MS ataklarında 'PULSE' uygulanır
Tags
kortizon tedavisi ms, multipl skleroz kortizon tedavisi, genel bilgiler, prednol kortizon yan etkileri, dikkat edilecekler, MS Blogspot, blog
Atak tedavisi olarak kortizon kullananlar bazı konularda dikkatli olmalıdır, dikkat edilecekler
Atak tedavisi olarak kortizon kullananlar bazı konularda dikkatli olmalıdır
Gönderen
Under Attack
on 17 Haziran 2009 Çarşamba
Etiketler:
Kortizon