Erken tedavi , Avonex

Biogen şirketi ms tanısıyla 10 yılı tamamlamış kişilerden oluşan çalışma sonuçlarını bildirdi..
Champs adı verilen çalışmaya göre, ilk Mr ile klinik muayene sonucunda atak yasayıp Ms tanısı alanların Avonex kullanımına başlanmasına onay verildi.. Bu çalışma tedaviye erken, ilk ataktan sonra başlayanların, tedaviye başlamayanlara oranla daha az ikinci atağı yaşama olasılığına sahip olduklarını gösterdi.. Bu veriler yıllık Amerikan Nöroloji Akademisi toplantısında sunuldu..
Dr. R. Philip Kinkel ‘ Tedaviye erken başlamanın ms in uzun dönemde seyrini değiştirebileceği konusunda drlar arasında fikir birliği var ancak şuan bu hipotezi destekleyecek çok az delil var. Bu çalışma tedaviye kısa sürede başlayanların atak sıklığında azalmalar olduğunu ve 10 yıl boyunca hastalığın ilerlemesinin azalabileceğini gösteriyor. Bu, hastaların tedavisiz kalanlara oranla aktif kalmaları, günlük aktivitelerinden zevk almaları anlamına gelebiliyor’.. dedi..

155 hastayla yapılan çalışmanın anahtar bulguları şunlardır..

-Avonex kullanan hastaların yüzde 80 inin EDSS oranı 3tür.
-10 yıllık hasaların atak oranı 0.25.. atak oranın,her 4 yılda bir sadece tek atak olduğu öngörülüyor.

Biogen başkan yardımcısı Thorsten Eickenhorst ‘ilk klinik bulgulardan olsa erken tedaviye alınan hastalar ile yapılan bu çalışma Avonex in klinik etkinliğini pekiştiriyor’ dedi.
Avonex Hakkında
Avonex, relapsing form Ms için, dünya çapında en çok kullanılan tedavidir. Yaklaşık 135 bin hasta kullanmaktadır. 1996 da Amerika da 1997 de Avrupa da atak sıklığı ve maluliyetin azaltılması amacıyla kullanılmaya başlandı. 3 yıl boyunca klinik ekinliğini değerlendirme çalışmaları, klinik deneyleri yapıldı. 90 dan fazla ülkede kullanıma sunuldu. İlk onaylanan ilaçtır
En sık görülen yan etkileri
- Gribe benzer semptomlar, kas ağrısı, ateş, yorgunluk, baş ağrısı, titreme, bulantı, kusma

Avonex, depresyon diğer ruhsal durum bozuklukları ve nöbeti olan kişilerde dikkatli kullanılmalıdır. Avonex hamile kadınlar tarafından kullanılmamalıdır. Kalp hastalığı olanlar yakından takip edilmelidir. Olabilecek karaciger sorunları belirtiler için yakından takip edilmeli, rutin kan ve hematoloji testlerinin yapılması önerilir

Çeviri: E. Yücel (Under Attack)

KAYNAK

İlgili Konular
1- Multipl Skleroz MS erken tedavi
2- İnterferonlar genel bilgiler, tedavi etkinliği
3- interferonlar, avonex, rebif, betaferon, copaxone


tags
multipl skleroz haber, multiple sclerosis news, avonex tedavisi, interferon, erken tedavi ms