İnterferon iğneleri etkileri ve öneriler

İnterferon iğnelerinin yapıldığı yerlerde bazı sorunlar oluşabilir

İğne yapılan yer kızarabilir, yanabilir, acıyabilir. Bazen yara haline gelebilir. Bunu önlemek için iğne yapılacak bölgenin, iğneden önce buz uygulayarak soğutulmasının yararı olabilir. Ağrı yakınması çoksa krem şeklindeki ilaçlarla iğne yapılacak bölgenin derisi uyuşturulabilir. İlacın yapılmadan önce bir süre oda ısısında bekletilmesi yarar sağlar. İğne yerinin güneş ışınlarından korunması önerilir; İğne vücudun kapalı bölgelerine yapılır.

Özellikle karın gibi yağlı vücut bölgelerine yapılan iğnelerden sonra nadiren “nekroz” adı verilen daha ciddi yerel hasarlar oluşabilir. Nekroz, iğne yapılan yerin etrafındaki bölgede yağ hücrelerinin ve dokunun erimesi ile oluşan ve şekil bozukluğuna neden olan bir durumdur

İnterferon kullanımına bağlı olarak gribal bir durum oluşabilir
İnterferonların ilk kez kullanımında, grip olmuşçasına halsizlik kırıklık, kas ağrıları, ateş ve terleme ile seyreden bir durum oluşabilir. İlacın kullanımının hemen sonrasında ortaya çıkabileceği gibi ilk aylar içinde gecikerek de gelişebilir. Başlangıçta ilacın miktarını az tutup giderek artırarak, iğneleri gece yatmadan önce yaparak bu yan etki önlenmeye çalışılır. Bazı ateş düşürücü ve ağrı kesici ilaçlar ile tedavi edilir. Bir çok ilaç kullanılabilirse de “İbubrufen” ve benzeri ilaçlar daha çok kullanılmaktadır.
İnterferon tedavisi duygu durumunu etkileyebilir.
İnterferon tedavisi sırasında duygusal çökkünlüğe bir yatkınlık oluştuğu şeklinde gözlemler vardır. Özellikle depresyonda olanların dikkatle gözlenmesi gereklidir. İnterferonların kullanımları sırasında intiharların arttığına ilişkin bildirimler vardır. Bu nedenle gerek MS’linin gerekse de yakınlarının duygusal çökkünlük konusunda uyanık olması önem taşır.
İnterferon yorgunluğu ya da kas sertleşmelerini arttırarak fiziksel yetersizliği neden olabilir.
“Fatique” diye yabancı bir isimle anılan ve MS’lilerde çok sık rastlanan çabuk yorulma, kendini halsiz, güçsüz, bitkin hissetme hali, interferon tedavisi sırasında artabilir. Bunun dışında “Spastisite” diye anılan özellikle ayakları daha çok etkileyen ve var olan kas gücünün rahat kullanımını engelleyen kas sertleşmelerini interferonlar arttırabilir. Bu nedenlerle de fiziksel yeterliliği olumsuz etkileyebilir.

dmsg- hessen de
copyright: Türkiye Multipl Skleroz Dernegi

İlgili konular
1- İnterferonların en sık karşılaşılan yan etkileri
2- Betaferon, Avonex, Rebif, Copaxone
3- İnterferon tedavi etkinliği, interferonlar genel bilgiler

tags
interferonların yan etkileri, kızarıklık, gribal durumlar, kas ağrısı, ateş, terleme, yorgunluk, tedavi ms, öneriler