Araştırmacılar Multipl Skleroz tedavisindeki buluşu inceliyorlar

Dr Paolo Zamboni foto Kaynak

CCSVI sitesi tıklayınız

‘Bu araştırmanın Multipl skleroz tanısı için bir devrim olabileceğine eminim’
-Dr. Paolo Zamboni

Elena Ravalli, 37 yaşında, yorgunluk, baş dönmesi, uyuşukluk, geçici görme kaybı sorunları başlayana kadar sağlıklı görünüyordu. Bunlar Multipl skleroz un klasik belirtileriydi.
1995 yılında İtalya Ferrara üniversitesinde tıp profesörü olan eşi Paolo Zamboni yardımcı olabilmek için yola koyuldu. MS’in gizemini çözmeye kararlıydı. Onun araştırması MS in otoimmun değil damarlarla ilgili bir rahatsızlık olduğunu öne sürüyor.
Radikal olarak, eşine teklifi üzerine deneysel bir ameliyat gerçekleştirilir.

Daha fazla araştırma yapılana kadar kimsenin aşırı umuda kapılmaması gerekmektedir. Amerikalı ve Kanadalı araştırmalar Zamboni’nin öncüsü olduğu bu fikri test etmek için çalışıyorlar.

Dr. Zamboni, eşinin sağlığı ile ilgili mücadelede tıbbı literatürde yanıtlar aradı. Tekrarlanan referanslarda demirin MS nedeni olabileceğini gördü. Ağır metal iltihaba, alevlenmeye, ölü hücrelere neden olabilir.

Ultrason kullanılarak beyin içi ve dışındaki damarların incelenmesinde Dr Zamboni kendi eşi de dahil yüzde 90 dan fazla MS hastasında beyinden kanı taşıyan damarların kusurlu veya engellenmiş olduğunu gördü. MS olmayan insanlarda durum böyle değildi.

Zambonin tezi demirin damarlara zarar verdiği ve ağır metallerle birlikte istenmeyen hücrelerin beyin kan bariyerini geçtiğidir.

Çarpıcı olan, operasyonla tıkalı olan damarlar ve kan akışı tekrar eski haline getirilerek MS semptomları kayboldu. İşlem anjiyoplasti ye benzer, kasık içinden atardamarlara doğru sokulan kateterlerle tıkanıkları temizlemek için damar içinde balon şişirilir. Üç yıl önce bu işlem yapılan eşi o zamandan beri bir atak geçirmedi.

Araştırmacıların teorisi basit , ‘MS in altında yatan neden kronik beyin omurilik damarlarla ilgili yetersizliktir (CCSVI)’. Eğer beyinden kan drenajındaki sorun durdurulursa tedavi edilebilir veya önlenebilir.

‘Eğer bu durum kanıtlanırsa bu çok önemli bir buluş olacak. Çünkü MS ve nasıl tedavi edileceğine dair düşüncelerimizi tamamen değiştireceğiz. ‘ New York Buffalo üniversitesi nöroloji profesörü Bianca Weinstock-Guttman.

İtalya da ki ilk çalışmalar küçük çaplıydı ama sonuçları çarpıcıydı. Cerrahi işlem uygulanan en genel form olan relapsing remitting grubundaki 65 kişilik grupta Aktif olan lezyon sayısı yüzde 12 ila yüzde 50 düştü. İşlemden sonra İki yıl içinde hastalarda yüzde 73 oranda bir semptom görülmedi.

Augusto Zeppi, 40 yaşında İtalyanın kuzeyinde Ferrara şehrinde yaşayan hastalardan biri. 9 yıl önce MS tanısı aldı. 4 ayda bir atak geçirmekteydi. Taramalar, iki boyun damarında yüzde 60 ve 80 oranda tıkanma olduğunu gösterdi. 2007 de damarlarındaki sorunu gidermek için ilk deneysel cerrahi işlem uygulandı. Bir yıl sonra damarlarından biri tekrar tıkanınca ikinci operasyon yapıldı.

İşlemlerden sonra Zeppi yeniden doğduğunu söyledi. ‘MS e sahip olmanın nasıl bir şey olduğunu hatırlamıyorum. Bana ikinci bir hayat verildi’

Buffalo araştırmacıları şimdi deneyler için Amerika ve Kanada dan 1700 yetişkin ve çocuğu kapsayan çalışma yapacaklar. MS hastası olanlar ve MS hastası olmayanlarda ultrason ve manyetik rezonans kullanılarak detaylı beyin içi ve dışında kan akışı analizi ve demir incelemesini test etmeyi planlıyorlar.

Amerika ve Kanada’daki MS dernekleri Zambonin kanısına daha ihtiyatlı bir tepki gösterdiler. Kanada MS derneği, bu olgunun nasıl ve ne zaman sinir sisteminde rol oynadığına dair ve bu olguyu MS e neden olarak sürmek için henüz yeterli kanıt olmadığını söyledi.

Amerika derneği ise bu konuda test olmak ve tedavi için daha cesaret kırıcı davranıyor.

Multipl skleroz’lu bir çok hasta sonuçlar için sabırsızlanıyor. CCSVI hakkında araştırmaları duymak ve araştırmaların bir parçası olmak için çabalıyorlar.

Kevin Lipp 49 yaşında.Amerika Buffalo’da yaşıyor. 10 yıl önce MS tanısı almış. Semptomları kötüydü ve çalışmaya devam edemedi. Kendi dükkanını kapadı.

Lipp incelendi ve doktorlar boyun ve azygos damarlarında tıkanmalar gördüler.Bu yılın ocak ayında cerrahi işlem için İtalya ya seyahat etti. 5 tıkanıklık giderildi ve kendini hemen daha iyi hissetmeye başladı. O zamandan beri atak yaşamadı.

Araştırmanın bir parçası olarak Lipp in kardeşleri de incelendiler. İkisi de MS olan kız kardeşlerinde önemli tıkanıklıklar ve demir birikimi görülürken MS olmayan erkek kardeşinde ise demir birikimi ve tıkanma görülmedi.CCSVI kalıtsal olduğu belirtilmektedir.

MS belirtileri myelin hasarından kaynaklanır. Yağlı bir madde olan myelin sinir hücrelerini kaplar ve merkezi sinir sisteminde mesajların aktarılmasında önemli bir rol oynar.

Ancak myelindeki hasarın neden tetiklendiği bilinmiyor. Çeşitli teoriler var. Çocukluk çağında bir virüse maruz kalma, D vitamini eksikliği, hormonlar gibi.. ve şimdi kötü kan akışına neden olan beyinde demir birikmesi

Dr Zamboni tıbbın yeni teorileri kabul etmek için yavaş olduğunu söylüyor.

Dr Zamboni’nin eşi Elena taramalardan ve nörolojik testlerden geçti. Multipl skleroz a dair kendisinde bir durum görülmedi.

Dr Zamboni ‘ bu belki de araştırmanın en iyi ödülüdür’.

Source: The Globe & Mail © Copyright 2009 CTVglobemedia Publishing Inc (22/11/09)
KAYNAK

Çeviri: E. Yücel (Under Attack)
İlgili konular
CCSVI ARAŞTIRMASI İLK EVRE SONUÇLARI DUYURULDU.





Tags
Multipl skleroz CCSVI, Chronic cerebrospinal venous insufficiency in multiple sclerosis, MS blogspot