2009 Yılında MS Araştırmalarında Önemli İlerlemeler Sağlandı

Bu yıl MS araştırmalarında önemli ilerlemeler kayıt edildi.
Bu yıl görülen etkili araştırmaların küçük bir bölümü; MS’i durdurmak, hasarı geri döndürmek, fonksiyonları onarmak ve sonsuza dek MS i bitirmek

MS i Durdurmak
- Bu yıl birkaç belgede hastalığın başından itibaren erken MS tedavilerine başlamanın hastalığın ilerlemesini geciktirdiğine dair daha fazla kanıt yayınlandı. Ayrıca bu yıl oral (hap) tedavilerinin klinik deneme sonuçları tıbbi toplantılarda sunuldu. Şimdiye kadar bazılarının MS ataklarına karşı faydaya ve uygun güvenlik profillerine sahip oldukları görüldü.

- Uluslararası Novartis Şirketi iki yılı aşkın süren geniş ölçekli çalışmaların sonunda oral hap FTY720 (Fingolimod) un atak nüks oranlarını azalttığını ve hastalığın ilerlemesini yavaşlattığını duyurdu. Şirkete göre emniyet verileri, ilacın pozitif bir fayda-risk profili olduğu doğrulandı ve şirket 2009 takvim yılı sonunda pazarlamak için onay almayı planlıyor.

- Diğer bir oral ilaç Cladribine eylül ayında onay için FDA ya (Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi) sunulmuştu. Eğer FDA başvurusu başarı olsaydı MS için ilk oral tedavi olacaktı.

- Sponsorlar tarafından deneysel monoklonal antikor (ocrelizumab) un klinik denemelerinde pozitif sonuçlar duyuruldu. 220 relapsing-remitting MS hastasının MRlarında hastalık aktivitesinin azaldığı görüldü. Yararları ve güvenliğine yönelik ek çalışmalar yapılacak.

- Çoklu Çalışmalar Sigara içmenin MS e yakalanma riskini arttırdığını belgeledi. Harvard araştırmacıları yüzlerce sigara kullananı, eskiden kullananı ve hiç kullanmayan MS hastalarını izlediler. Kullananlarda maluliyetin daha hızlı ilerlediğini rapor ettiler. Ve birkaç ölçüde, eski kullananların hiç kullanmayanlarla ayrılmadığı görüldü, sigarayı bırakmanın MS ilerlemesini geciktirebileceği öne sürüldü. Diğer iki ayrı çalışmada New York Üniversitesi, Buffalo araştırmacıları MR taramalarında gözlenen, sigara kullanımı ile beyin doku hasarı arasındaki bağlantıları bildirdiler.

- Kök hücre çalışmaları ileriye yönelik bilimsel şekilde yürütülmektedir.

Hasarı Geri Döndürmek ve Fonksiyonları İyileştirmek, Onarım
- CCSVI ( Kronik beyin omurilik damar vanöz yetmezliği, kan akışı fonksiyon bozukluğu) olgusuna yönelik dernekler araştırmacıları çağırıyorlar. Eğer onaylanırsa bu durum MS patolojisine temel, yeni araştırma yolları yeni tedavi yaklaşımlarını açacak.

- Merkezi sistemi onarımına yönelik çalışmalar planlanmıştır.

- Her MS grubunda yürüme kabiliyeti ve hızını geliştirmek için Fampridine ( önerilen yeni adı Amaya) danışma komitesi tarafından FDA ya önerildi. Eğer onaylanırsa özellikle MS belirtilerini yönetmeye yönelik ilk tedavi olacaktır.


Sonsuza dek MS i Bitirmek

- Dernek, insanlarda MS i geliştirmeye hassas genlerin tanımlanmasına yönelik genetik çalışmalar başlattı. Kısa vadede bu çalışmalar yeni tedavi yolları keşfetmede yardımcı olabilir. Uzun vadede MS i önlemek için bir harita verebilir.

- New York Buffalo üniversitesi ve İtalya’daki araştırmacılar iki çalışmada Epstein-Barr virüsü (EBV) ve Multipl Skleroz arasında artan bulgular olduğunu bildirdiler. Bir çalışmada EBV maruz kalma ve sinir doku kaybı arasında ilişki olabileceği diğer çalışmada insan genleriyle EBV arasında etkileşim olabileceği öne sürüldü.

- İlk kez Birleşik Krallık ve Kanada’daki araştırmacılar D vitamini ve genel genetik varyantlar arasındaki etkileşimden MS gelişmesi riski konusunda kanıtlar buldular. Araştırma genlerin ve çevre şartlarının etkileşimle bu hastalıktaki önemini vurguladı.

- MS nedenini bulmak için uluslararası bir çalıştay da stratejiler üzerinde duruldu. MS ilerlemesi ve tahmini risk faktörlerini belirlemek için geniş bir çalışma planlanmaktadır

Bunlar ve diğer atılımlar kötü ekonomik krizin ortasında başarıldı. 2009 yılı MS’siz bir dünyaya ilerlemek için mühim bir yıldı.
Kaynak

Çeviri: E. Yücel Under_Attack







Tags
2009 yılında MS multipl skleroz araştırmaları, 2009 MS çalışmaları, Multipl Skleroz nedir, multipl skleroz ms haberler, fampridine, cladribine, fingolimod, ms ve sigara, multipl skleroz ve genetik, ccsvi, MS D vitamini, kök hücre tedavisi, ocrelizumab, FTY720, MS blogspot