Multipl Skleroz Mesane Sorunları

MS MESANE SORUNLARINA YOL AÇAR MI

“Mesanemle ilgili sorunlar var gibi. Her zamankinden daha sık tuvalete gitmek zorunda kalıyorum. Bazen de tam zamanında yapamıyorum. Bu MS ile ilgili bir şey midir ?“

MS’li kimselerin mesane kontrolünde bazı bozukluklar yaşamaları oldukça sık bir durumdur. MS’lilerin %90’ında hastalık sürecinin herhangi bir yerinde mesane işlev bozukluğu ortaya çıkar. İdrar problemleri yıkıcıdır ve tıbbi, duygusal ve hijyenik sorunlar yaratarak; sosyal, sözel ve cinsel aktiviteler gibi kritik yaşam alanlarını olumsuz etkileyebilir. Ancak çoğu mesane belirtileri başarı ile tedavi edilebilir ve idrar komplikasyonları önlenebilir.

MS’te mesane belirtileri hastalığa bağlı olarak omuriliğin tutulmasından kaynaklanır. Belirtileri arasında aşağıdakileri sayabiliriz :

Yetişememe : Tuvalete hızla gitme ihtiyacı
Sık idrar çıkma : Günde 5-6 kezden daha sık tuvalete gitmek
Tereddütlülük : İdrarı başlatmada zorluk.
Gece idrarı : Gece idrar ihtiyacı ile uyanmak
Kaçırma : İdrarın sızması veya idrar kontrolünün kaybı
Yapamama : Her bir işemede mesanenin tam olarak boşalamaması

Mesane probleminizi çözmek için doktorunuzu bir kereden daha sık görmeniz gerekir. Ürolojik bozukluklarda bir uzman önerilebilir. Sık idrara çıktığınızı fark ederseniz veya idrarı boşaltmada güçlük çekiyorsanız vakit geçirmeden doktorunuza görünmelisiniz.Aşırı duyarlı bir mesaneyi yavaşlatabilecek veya tembel bir mesaneyi canlandırabilecek ilaçlar vardır. Birkez yardım için başvurduktan sonra birçok kimsede hemen hiç uyumsuzluk olmaz. Doktorunuzu idrar alışkanlıklarınız ve buna bağlı herhangi bir problem hakkında sürekli haberdar ediniz.

Bazı insanlar genellikle sık idrara çıkma , keskin koku ve idrar renginin değişmesi ile karakterize ve bazen karın ve sırt ağrıları ile ateşin de eklendiği idrar yolu enfeksiyonları geçirirler MS’in varlığı uygun ilaçlar kullanmaksızın idrar yollarının kendi kendini tedavisini iyice zorlaştırır. Bu nedenle kendi kendinizi tedavi etmeye uğraşmayın. Ayrıca mesanedeki kalıntı idrarı olabildiğince çok boşaltmak için de yöntemler vardır ve sıklıkla enfeksiyonun kaynağı bu kalıntı idrardır. Doktorunuz veya bir başka rehabilitasyon ekibi üyesi bu özel sorununuzla ilgili olarak yapabileceğiniz şeyleri size öğretecektir.

Bir dizi pratik uygulama da yapılabilir. Eğer sık işeme veya kontrolün kaybı şeklinde problemleriniz varsa, dışarı çıktığınızda tiyatro, restoran ve mağazalar gibi halka açık yerlerdeki tuvaletleri öğrenmelisiniz. Unutmayın daima tuvalet arıyorsanız, iyi mesane alışkanlıklarına kavuşmak için doktorunuzu arayarak yardım istemelisiniz.

Problemin bir kısmı sıvı alımını zamanlayarak çözülebilir. İdrara çıkmada sıklık veya kontrol kaybı yaşayan bazı kimseler sıvı alımını hemen tamamen keserler. Bu önerilmeyen bir yaklaşımdır ve ciddi sonuçları olabilir. Böbreklerin, atık ürünleri atabilmek için günde iki litre kadar suya ihtiyaçları vardır. Bunun için de sıvı alımının planlanması gerekir. Dışarı çıkarken ya da yatmaya giderken çok miktarda su içmeyiniz. Diğer taraftan toplam aynı miktarda sıvı kolayca geniş bir zamana dağıtılabilir. Genel bilinç yerine geçecek hiçbir şey yoktur.

İnkontionans ( idrarı tutamama ) için makul fiyatlarla uygun giysiler, petler ve araçlar vardır. Bunlar aslında kontrolün tam kaybıyla başa çıkmada değersiz olabilirler. Kimyacılar veya tıbbi cihaz firmalarında bulunurlar. Dükkandan dükkana fiyatlar çok değişebildiği için önce dolaşıp fiyat araştırması yapmak uygun olur.

Sizde olan her belirti mutlaka MS’e bağlı olmak zorunda değildir. Erkeklerde prostat, ile ilgili sorunlar, kadınlarda vajinal enfeksiyonlar olabilir.

En iyisi bırakın doktorunuz nedenini araştırsın. Bunlar çok utandırıcı ve sosyal olarak tedirgin edici olabilir. Ama eninde sonunda tedaviye iyi yanıt verirler ve normal aktivitelerini sürdürebileceği bir düzeyde kontrol edilebilirler


Tags
Multipl Skleroz MS mesane sorunları, mesane problemleri, emes, multipl skleroz MS Blogspot, blog