MS'ten toplardamarların tıkanması mı sorumlu ?






Bu soruyu farklı ülkelerden, pek çok bilim adamı araştırıyor. Bu fikirde olanlar, MS hastalarında beyin ve omuriliği besleyen, boynun iki yanı ve kalbin arkasındaki büyük toplardamarları açmaya yönelik tedavileri deniyor. Umut ve heyecan verici sonuçlar da alınıyor. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nden nöroradyoloji uzmanı Prof. Dr. Sait Albayram, Türkiye’de bu tedaviye inanan ve uygulayan tek hekim.




Prof. Dr. Sait Albayram’la nöroloji uzmanı Prof. Dr. Aksel Siva 2007’de yeni bir MR teknolojisiyle MS’li hastaların beyinlerindeki demir birikimini araştırırken, beyin toplardamarlarında bir anormallik gördüler. Bunun üzerine “Acaba boyun damarlarında bir sorun mu var?” diye sordular. Literatürde bunun yanıtı henüz yoktu. Sadece İtalya’da, eşi MS hastası olan bir damar uzmanı Dr. Paolo Zamboni, başka yöntemlerle MS hastalarının boyun toplardamarlarıyla ve kalbin arkasındaki omuriliğin pis kanını alan azigos adlı toplardamarlarda tıkanıklık saptadığını yayınlamıştı.

CERRAHPAŞA’DA 30 HASTAYA YAPILDI

Sözkonusu üç toplardamar tıkalı olduğu için beyindeki pis kan kalbe dönemiyor ve temizlenemiyor. Kılcal damarlardan beyne sızan pis kan burada toplanarak, beyinde birikiyor. Dr. Zamboniye göre bu MS’in nedeniydi. Prof. Dr. Albayram’a göre nedeni olmasa bile hastalıkla birlikte görülen bir durum. Aklın yolu bir olmuştu; damarlar açılırsa, MS’te de düzelme görülebilirdi. Bundan sonrası çorap söküğü gibi geldi. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nde de üç yıl boyunca yöntem üzerinde çalışıldı ve geliştirildi. MS hastalarının tıkalı toplardamarları bildik bir yöntem olan balon anjiyoplastiyle genişletilmeye başlandı.

Albayram şunları söylüyor: “Konu araştırılmaya, denenmeye ve uygulanmaya değer. Şimdiye kadar 30 MS hastasının toplardamarlarını anjiyoplastiyle açtım. 10 hastada sonuçlar çok iyi. 12 hastada yüzde 60-70 dolayında biyolojik fonksiyonlarında toparlanma oldu. Sekiz hastadaysa işlemden sonra değişiklik oldu ama damarlar tekrar tıkandı. Hastalarımdan kullandıkları MS ilaçlarına devam etmelerini istiyorum. Çünkü hastalığın kesin nedenini bilmiyoruz. İlaç tedavisine yanıt veren hastaların bu iyi etkisini kesmek yerine, bizim yöntemle birlikte kullanmayı tercih ediyoruz. Dört-beş yılda araştırmalar netleşecek ve MS’le ilgili çok farklı bir noktaya gelinecek.”

Konu MS derneklerinin yaptığı 6 milyon dolarlık bağışla ABD ve Kanada'da 12 merkezde araştırılmaya başlandı bile. İtalya'da da araştırmalar sürüyor. Slovakya, Polonya, Romanya, Bulgaristan, Mısır ve Kuveyt gibi ülkelerdeyse kliniklerde uygulanıyor.

Haberin kaynağı Hürriyet, okumak için tıklayınız





Tags
Prof. Dr. Mehmet Sait Albayram, Multipl Skleroz ccsvi tedavisi, toplardamar ms, haber.