'Sinsi' MS için açıktan çağrı!
Gönderen
Under Attack
on 5 Haziran 2012 Salı
Etiketler:
haber
Çağın hastalığı MS, Türkiye'de de 40 bin kişiyi etkiliyor. Prof. Rana Karabudak ise teşhisi zaman alan tehlike için, 'MS özür değil. Hastaların yüzde 20'si doğru tedavi sonrası ilaca ihtiyaç duymuyor' diyor.
Halk arasında 'MS' olarak bilinen Multiple Skleroz, dünyada 2 milyon, Türkiye'de ise yaklaşık 40 bin kişiyi pençesine almış durumda. Ancak doğru tedavi yöntemleriyle hastaların yaşam kalitesi yükseltilebiliyor. Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Rana Karabudak, MS Haftası'nın ardından hem hastalığı hem tedavi yöntemlerini anlattı...
- Hastalık ilk evrede aşırı yorgunluk, kaşıntı, uyuşma gibi çok genel belirtiler veriyor. Bu nedenle de teşhis konusunda zaman kaybı yaşanıyor. En zor kısmı ilk birkaç yıllık gidişatı göremiyor oluşumuz.
- Belli bir standardı olmayan ve hemen her hastada farklı seyir izleyen MS, 'özürlülük' demek değildir. Tedavi edilebilir ve özürlülüğü önlenebilir bir hastalık.
SICAKTA DURMA, İYİ UYU
- Uygun tedavi yöntemi hayati önem taşıyor. Hastalarımızın yaklaşık yüzde 20'si ilaç kullanmaya bile gerek kalmadan yaşamını sürdürüyor.
- İlk yıllarda hastalığın ne şekilde seyredeceği, hastanın ne sıklıkla atak geçireceği gibi bilgiler net olarak verilemiyor. Bu sorunu aşmanın en güzel yolu, hasta- hekim diyaloğunu sıkı tutmak ve yakın takip.
- Tedavi süreçleri hastaya göre şekilleniyor. Örneğin atak sıklığı fazla olacak gibiyse atak tedavisine yoğunlaşılıyor.
- Düzenli beslenme ve uyku önemli. Hastalarımıza katı yiyecekler yasak. Diyetler yerine sebze, meyve, yeşillik, yağsız kırmızı et ve balık öneriyoruz. Sigara kullanımı da beyin hücrelerini olumsuz etkiliyor.
- Hastalarımıza, sıcak ortamlarda bulunmamalarını öneriyoruz.
- Yürüyüş gibi ağır olmayan sporlarla ya da sevilen bir hobiyle meşgul olmak hayatın içinde yer almalarını sağlıyor.
- İnternette, 'MS özürlülükle giden, tekerlekli sandalyede sonuçlanan bir hastalıktır' şeklinde yanlış bir tanım var. MS'li bir hasta için bu yanlış bilgiler tehlikeli.
- ENGELLİ oranı hastalarımız içinde düşük. En önemlisi zihindeki engellerin yıkılması. Kamu kurumları ve belediyeler, engelliler için de düşünülmeli.
- Türkiye MS Derneği olarak hastalarımıza mücadelelerinde hem tıbbi hem sosyal destek vermek için çalışıyoruz.
'Kök hücre' emekleme aşamasında
Kök hücre konusunda umut vaadeden çalışmalar var. Ancak tedavi henüz emekleme aşamasında. 'MS'de kök hücre tedavisi var' diyebilmek için daha çok erken. Hastalar bunu çare olarak görüp ilaçlarını bırakmamalı ve değişik arayışlara girmemelidir.
Yurtdışındaki her olanak bizde de var
Çok yönlü ve bağışıklık sistemiyle bağlantılı bir hastalık olan MS, özellikle 20-40 yaş arasında görülüyor. MS'in tedavi edilebileceğine vurgu yapan Prof. Karabudak, 'Tedavi yöntemleri ve ilaç keşifleri üzerine yoğun çalışmalar var. Yurt dışında olan tedavi olanakların hepsi Türkiye'de de var' dedi.
Ruhsatsız maddeler ilaç gibi sunuluyor
Tedavi edici özelliği olmayan bazı ruhsatsız maddeler hastalara ilaç gibi sunuluyor. TV ve internette bu tür içeriği belirsiz madde ve karışımların reklamları da var. Bu tür ürünlerin tedavi edici etkisi olduğuna dair bilimsel araştırma yok. Bazı içeriklere bakınca bunu açık bir biçimde görebiliyoruz.
Kaynak
Aksam com tr, Doruk ÇAKAR / ANKARA
haber kaynağı için tıklayınız
Tags
Multipl Skleroz, MS güncel haberler, emes, Prof. Dr. Rana Karabudak