Bu ilaç ezber bozacak


Bilim adamları tek bir ilaçla Alzheimer, Parkinson ve MS hastalığının tedavi edilebileceğini açıkladı.


Söz konusu ilaç eğer başarılı olursa, hastalığın erken döneminde verilerek Alzheimer ilerlemeden etkilerini ortadan tamamen kaldırabilecek. İlaç, Alzheimer’in neden olduğu kafa yaralanmaları ve felç gibi zararları iltihabı azaltarak tedavi etmeye çalışacak.

Hayvanlar üzerinde denenen testler olumlu geçince ilaç ilk defa insanlar üzerinde denendi ve sonuçları yakında yayımlanacak. Deneylerinden gelen ilk sonuçlar, ilacın Parkinson ve Alzheimer gibi yıkıcı beyin rahatsızlıklarına karşı gelebileceğini gösterdi.

Şu anda Chicago'daki Nortwestern Üniversitesi'nde geliştirilen MW151 ve MW189 adlarıyla bilinen iki ilaç için patent alındı. İlaç, immün sisteme zarar veren iltihaplı sitokin molekülleri yok ediyor.

NÖRONLARI ÖLDÜREN İLTİHABI KESİYOR

Bilim insanları ilaçların bugüne kadar alışılmış tedavi yöntemlerinden farklı bir tedavi yürüttüğünü söylerken, yeni ilaçların beyinde yayılan ve nöronları öldüren iltihapları durduracak şekilde tasarlandığını açıkladı.

Alzheimer’in ortaya çıkış nedeni henüz tam olarak bilinmese de,  hastalığın bilinen en erken semptomu hafıza kaybı. Bu, geçmiş hafızanın korunduğu, hastalığın ilerlemesi ile birlikte sıklıkla görülen küçük unutkanlıklar evresine geçiyor. Bozukluğun ilerlemesi ile bilişsel yeteneklerdeki kayıp, frontal ve temporal lob işlevleri ile ilişkili, dil alanlarında işlev kaybı, beceri gerektiren hareketlerde işlev kaybı ve tanıma fonksiyonlarında bozulmaya doğru uzanım göstermeye başlıyor.

Kaynak için tıklayınız