Tedaviye Steroid eklenmesi hastalığın etkinliğini azaltabilir

Tedaviye Steroid eklenmesi hastalığın etkinliğini azaltabilir
Multipl Skleroz için yapılan tedaviye steroid desteği eklenmesi, ms ilacını tek başına kullanılmasından daha koruyucu olabilir. Çalışma Amerikan Nöroloji Akademisinde sunuldu.

Çalışma için, hastalara İnterferon Beta 1a (Avonexle) ile birlikte aylık steroid verildi
Bu steroid(kortizon) ilacı genellikle akut ms ataklarının tedavisi için kullanılıyor, devamlı bir tedavi şekli değil.

Çalışmaya 341 kişi dahil oldu.. Katılımcıların yarısı her iki ilacı aldı; yarısıda sadece İnterferon ilaç artı bir placebo aldı. Katılanlar 3 yıl boyunca 3 ayda 1, degerlendirilme içn gözlendi.


Her iki ilacı kullananlarda sadece interferon kullananlara oranla yüzde 38 atakların veya ms hastalıgın etkinliği süresinin azaldığı görüldü.


Çalışmanın başında ve 3 yıllık çalışma sonrasında araştırmacılar beyin içinde hastalığın aktivite göstergesi olan Lezyonların büyüklüklerini ölçtüler. Sadece interferon alanların lezyon büyüklükleri artıyorken iki ilacı birden alanlarda lezyonların aynı büyüklükte veya daralmış olduğu görüldü.. Danimarka Kopenhag Üniversite Hastanesi Multipl Skleroz araştırma merkezinde çalışma yetkilisi medikal doktor Mads Ravnborg ‘ Bu sonuçlar iki ilacın birlikte alınmasının hastalığın aktivitesinde daha yararlı etkileri olduğunu gösterdi ‘ dedi.

Çalışma Biogen tarafından desteklenmiştir.

Çeviri: E. Yücel (Under Attack)


KAYNAK



Tags
Multipl skleroz tedavi, haber, ms kortizon steroid, interferon