MS damar teorisi - reddedilen araştırma

Dr. Franz Schelling
Tıkalı boyun ve göğüs damarlarının Multipl Skleroz u tetikleyebileceğine dair tartışmalı yeni teori geçen kasım ayında CTV kanalındaki yayından bu yana büyük ilgi gördü.

İtalyan Doktor Paolo Zamboni tıp dünyasında bu teoriyi ön plana getirdi ancak araştırmanın on yıllık kökleri var. Aslında araştırmacılar yüzyıla yakın süredir MS ve boyundaki kan akışı arasındaki bağlantıyı araştırmaktadırlar.



Avusturyalı Dr. Franz Schelling bu bağlantı üzerinde çalışanlar arasındaydı. Şimdi emekli olan doktor 30 yıl boyunca birilerinin onun bulguları üzerinde çalışmalarını sağlamak için sinir bozucu bir misyon edindi. MS li hastalarda hasarlı damarlar nedeniyle beyinden zayıf kan akışının MS i tetikleyebileceği veya MS işareti semptomlara neden olabileceğini kuramlaştırmıştır.

Dr. Schelling radyoloji ve nöroloji eğitimli olarak çalıştı. Kariyerinin çoğunu MS hastalarının tedavisinde geçirdi. MS in sadece bağışıklık sistemi hastalığı olmadığına ikna oldu.

MS ile beyinlerde hasar işaretleri konusunda araştırmalar toplamıştır. Aynı zamanda MS hastalarında x-ray ışınları analizlerini yapmıştır ve sağlıklı insanlarla karşılaştırıldığında boyun ve kafataslarında anormallikler bulmuştur.

Fakat Dr. Schelling’in daha fazla çalışma istekleri, hastalığın damar değil bağışıklık problemlerinden kaynaklandığını ısrar eden MS uzmanları tarafından reddedildi.

Avusturya Dornbirn’deki evinden katıldığı CTV haberlerinde bu konunun kendisinde baskı yarattığını çünkü MS hastalarına sahip olduğunu ve onların MS nedeniyle zor süreçler geçirdiklerini belirtti.

Dr. Schelling Viyana, New York, Londra ve aralarında başka noktalara gittiğini, doktorlar ve araştırmacılardan toplardamar ve MS bağlantısı araştırılmasını istediğini ancak kimsenin ilgilenmediğini söyledi.

Şimdi uzun zamandır önerilen teorinin yüksek hızda araştırılması oluyor. Avrupalı bilim adamları, Kanada ve başka yerlerden bilim adamları Dr Zamboni’nin ekibinden damar problemlerinin nasıl test edildiği ve Zamboni’nin adlandırdığı (CCSVI) Kronik Beyin Omurilik Venöz Yetmezlik hakkında bilgi edinmek için İtalya’dalar.

Bu görevlilerden biri British Columbia Üniversitesinden gelen radyolog Lindsay Machan’dır.

Manchan bu olgunun uzun sürelerde durgunlaşmasını istemediklerini söylüyor.

Zamboni, CTV haberlerine son 6 ay içinde bu konuyla ilgili bir patlama olduğunu ve gerçekten çok hızlı gittiklerini söyledi. Dünyada CCSVI hakkında en az yarım düzine araştırma planlandı veya hala sürmektedir.

Doktorlar bu araştırmaların çoğunun bu teori hakkında daha fazla test beklemek istemeyen MS hastalarının baskısıyla olduğunu söylüyorlar. Ayrıca doktorlarından Zambonin kurtuluş tedavisi dediği damarların açılması için boyun içine balon sokulmasını içeren venoplasty işleminin sağlanmasını istiyorlar.

Fakat MS uzmanları olası tedavi işlemlerinden önce CCSVI teorisi analiz çalışmalarının düzenli olarak yapılmasının önemli olduğunu söylüyorlar.

Kanada Multipl Skleroz derneği başkanı Yves Savoie, ‘birkaç yıl sürebilir ancak çok hızlı bir şekilde bu tedaviler konusunda bize yardımcı olacak, uygun önlemler ve koruma sunan araştırma alacağız' dedi.

Ancak İtalya’daki bilim adamları bir yıldan daha az sürede bu teoriler hakkında çalışmalardan olumlu ya da bunları çürüten daha fazla verilere sahip olmayı umduklarını söylüyor dünya etrafındaki hastalarda olduğu gibi hevesle sabırsızlıkla bir yanıt bekliyorlar.

Kaynak: Source: CTV © Copyright 2010 CTVglobemedia Publishing Inc. (10/04/10)

Çeviri: E. Yücel - (Under Attack)




Tags
Multipl Skleroz ccsvi haber, kronik beyin omurilik damar yetmezliği, ccsvi nedir, Dr. Zamboni, Dr. Franz Schelling, ccsvi teorisi açıklamaları, haberleri, chronic cerebrospinal venous insufficiency, Multiple Skleroz MS Blogspot, blog