Rituximab Sekonder Progresif MS için Etkili Bir Tedavi Olabilir




Küçük bir araştırmanın verilerine göre rituximab (Rituxan) ile B hücrelerini hedefleme, Progresif MS tanısı alan hastalara yardımcı olabilir.


Massachusetts üniversitesi tıp fakültesinden Doktor Carolina Ionete, Amerikan Nöroloji Akademisi yıllık toplantısındaki sunumunda, çalışmanın rituximab'ın Sekonder Progresif MS hastalarının bir alt grubunda etkili bir tedavi olabileceğini gösterdiğini belirtti.

Ancak Ionete, monoklonal antikorun MS hastalarında kullanıma başlanmasından önce daha büyük ölçekli çalışmaların yapılması gerektiğini söyledi. Onun çalışmasında ataksız 10 sekonder progresif ms hastası incelenmiştir.

Rituximab genellikle B hücrelerini ifade eden CD20 proteinini hedefler. (B hücrelerinin Multipl Skleroz'un işareti olan uygunsuz otoimmün işleyişinin kademeli bir parçası olduğuna inanılmaktadır.)

Tüm hastalara iki haftada 1, damar içi 1 gram Rituximab verildi. 5 hasta 6 ay içinde rituximab ın ikinci aşamasını alırken diğer 5 hasta almadı. İkinci grupta iki yan etki tespit edildi. İki kişi tedaviye yanıt vermedi ve bir kişi hala en az 1 yıldır izlenmektedir.

Ionete hastaların nörolojik muayenelerini, Genişletilmiş özürlülük durum ölçeği (EDSS), 25 metrelik yürüyüş, başlanıgıçta yapılan ve daha sonra 3-6-12 ayda bir incelenen el becerilerini değerlendiren nine-hole peg testlerini gözden geçirdi.

Manyetik rezonans ile kayıt edilmiş yeni veya genişleyen T2 lezyonları ve yeni T1 gadolinyum lezyonlar tarandı.

6 ayda ikinci dizi Rituximab alan hastalarda genişletilmiş maluliyet durum skalalarında iyileşme görüldü.

Araştırmacılar herhangi bir hastada 12 aylık dönemde manyetik rezonans görüntüleme aktivite değişikliklerini görmediler.

Çeviri: E. Yücel - (Under Attack)


Primary source: American Academy of Neurology
Source reference:

Ionete C, et al "Rituximab in secondary progressive multiple sclerosis -- one year follow up" AAN 2010; Abstract P02.147.
Source: Medpage Today © 2004-2010 MedPage Today, LLC(19/04/10)

Tags
Multipl Skleroz Rituximab tedavisi, rituxan nedir, B hücreleri, monoklonal antikor, Multipl Skleroz güncel haberler, Sekonder Progresif MS , Multipl Skleroz MS blogspot, blog, site