MS Hastaları Deneysel Tedavi İçin Toplandılar




Kanadalı Multipl Skleroz hastaları Kanada'da geçerli olmayan ya da sağlık sigorta poliçeleri kapsamında olmayan tartışmalı prosedür için ülke genelinde toplandılar.


Beyinden kalbe kan akışında, boyun damarlarındaki akışa yardım etmek için anjiyoplasti'yi içeren bu prosedür İtalyan araştırmacı Dr. Paolo Zamboni tarafından geliştirildi. Zamboni dar veya tıkalı damarların kanın geriye doğru akışına veya tekrar beyin ya da omurgaya çekilerek zarara neden olduğuna inanmaktadır. Bu durumu kronik beyin omurilik venöz yetmezlik (CCSVI) olarak adlandırmıştır.

Mitingler, Halifax, Ottawa, Toronto, Regina, Edmonton, Vancouver, Victoria ve diğer yerler için planlanmıştır.

20'den fazla Kanada'lı Şubat Nisan ayları arasında bu tedavi için Polonya'daki kliniğe gitti.

Birçok MS uzmanı Zamboni'nin işlemini deneysel olduğunu ve tehlikeli olabileceğini söylüyor.

CCSVI durumunun MS'de, diğer nörolojik hastalıklarda ve sağlıklı insanlarda yaygınlığını belirlemek ve MS de potansiyel ana risk faktörü olarak rolünü araştırmak için çalışmalar devam etmektedir.

Uzmanların tereddütlerine rağmen bazı Kanadalı hastalar denizaşırı ülkelere seyahat ediyorlar, testler ve cerrahi işlemler için kendi ceplerinden ödeme yapıyorlar. Diğerleri MS'li hastalarda tıkalı damarlara bakılması için tanı testlerinin Kanada Sağlık Sistemince karşılanması konusunda lobi faaliyetleri yürütüyorlar.

Geçen ay Toronto'da Zamboni ve ekibi, New York Buffalo Üniversitesinde Nöroloji doçenti Dr. Robert Zivadinov Multipl Skleroz'lu hastaları resmi klinik çalışmalar olmadıkça, damarlardaki engelleri kaldırmak için cerrahi işlemler yapılmasında acele etmemeleri için uyardılar.

Kaynak
Source: CBC News Copyright CBC/Radio-Canada (06/05/10), Multiple Sclerosis Resource Centre


Çeviri: E. Yücel - (Under Attack)



Tags
Multipl Skleroz CCSVI haberleri, ccsvi nedir, emes ms ccsvi, kronik beyin omurilik venöz yetmezlik, toplardamar, Dr. Robert Zivadinov, Zamboni, Multipl Skleroz Blogspot, blog site