Yasal Olarak Yılda 20 Ton Esrar Üretiyor

İngiliz 'GW Pharmaceuticals' ilaç şirketinin yasal yollardan yılda 20 ton hint keneviri ürettiği ortaya çıktı.

BİTKİLERİN PARMAK İZLERİNİ TAKİP EDİYORLAR
İngiliz 'GW Pharmaceuticals' ilaç şirketinin yasal yollardan yılda 20 ton hint keneviri ürettiği ortaya çıktı. Yılda yaklaşık 20 tonluk hint keneviri üretim merkezini gizli tutuyor. 24 saat gözetim altında yapılan üretimden sonra elde edilen ilaçlar ise özel korumalı taşıtlarla hastanelere ulaştırılıyor, hırsızlık olasılığına karşı genetik parmak izleri alınan bitkiler takip edilebiliyor. GW Pharmaceuticals' adlı ilaç şirketinin, beyni ve omuriliği tutan özbağışıklık hastaIığı 'Multipl Skleroz' (MS) hastalarına yönelik hint keneviri bitkisinden ürettiği ağrı kesici ilacın Ulusal Sağlık Servisi (NHS) tarafından hastalara ücretsiz sağlanmaması tartışmalara yol açtı.

HASTALARI UYUŞTURUYOR MU?
Sirketin sahibi Justin Gover, İngiltere, İspanya, Kanada ve Yeni Zelanda'da hali hazırda satışa sunulmasına izin verilen 'sativex' adlı ilacın, MS hastalari için çok önemli olduğunu ve hastaları uyuşturmadığı konusunda iddiali konuştu. Dünya'nın ilk esrar özlü ilacı 'Sativex'in uluslararası dağıtımı için geçtiğimiz hafta İsviçreli ünlü iIaç firmasi Novartis ile yapılan 20. 7 milyon sterlinlik anlaşmanın ardından konuşan Gover, ilacın sadece şişelenmiş esrar olmadığını aynı zamanda üretimi için en yüksek standartlara uyduklarını" ifade etti.

BİTKİLERİN GENETİK İZLERİNİ TAKİP EDİYORLAR
Yılda yaklaşık 20 tonluk hint keneviri üretimi gerşekleştiren firma, güney İngiltere'deki iki üretim merkezinin yerlerini gizli tutuyor. 24 saat gözetim altında yapılan üretimden sonra elde edilen ilaçlar ise özel korumalı taşıtlarla hastanelere ulaştırılıyor ve çalınma olasılığına karşı genetik parmak izleri alınan bitkiler takip edilebiliyor. Gover, 'Çay kaşığını kaldırmanın bile büyük bir acı verdiği MS hastaları için üretilen 'Sativex'in oldukça önemli ve başarılı bir ağrı kesici olduğunu, ayrıca uykuyu da düzenlediğini kaydetti. . Ancak uyulması gereken yüksek standartlar ve lisans problemlerinden ötürü, 10ml'lik şisesi (90 doz) yaklaşık 125 sterlinine yani 320 TL'ye satılan ilacın, MS hastalarına günlük maliyetinin 11 sterlin yani 28 TL'ye mal olduğu belirtiliyor. Bu nedenle, İngiltere'nin bir çok bölgesindeki Ulusal Sağlık Servisi (NHS) yetkilileri, bu masrafı karşılamak istemiyor. Geçtiğimiz Haziran ayında İngiltere'de satışı için lisansı alınana kadar hastaların yüzde 90'a yakın bir bölümü için ilacı temin eden NHS, özellikle bu tarihten sonra hükümetinin bütce kesintileri nedeniyle ilacı hastalara temin etmeme ya da hastaların küçük bir bölümüne kurayla temin etme yöntemlerini izlemeye başladı.

"MASRAFI KARŞILALAMAMAK DAR GÖRÜŞLÜLÜK"
MS Hastaları Derneği yöneticileri, az sayıda hasta için hayati önem taşıyan bu ilacın masraflarının karşılanmaması 'dar görüşlülükö olarak nitelendirdi. Öte yandan, daha önceleri söz konusu ilaç için hastalarına reçete yazan doktorlar, hastalara ilacı yazmama konusunda baskı gördüklerini anlatmayı düşünüyor. Bu durumun hastaların kaçak yollardan esrar elde etmeye çalismalarına yol açacağını belirtiyorlar. Mevcut hastalara İspanya'da devlet tarafından sağlanan ilacı üreten GW Pharmaceuticals, multipl skleroz' olarak, yine kenevir bitkisinden meme, beyin kanseri, diyabet (şeker hastalığı), epilepsy ve şizofren gibi diğer hastalıklara çözum üretebilecek ilaçlar için araştırmalarını sürdürüyor. Sativex adlı ilacın bu yıl içinde İtalya, Almanya, Çek Cumhuriyeti, Avusturya ve Danimarka'da yasallaştırılması bekleniyor.

(Doğan Haber Ajansı)

İlgili Konular
- MS'de Nöropatik Ağrı



Tags
Multipl Skleroz haber, emes, ms güncel haberler, MS Sativex