Bir sonraki aşama remiyelinizasyon tedaviler olabilir mi?


Gilenya Fingolimod’un ilk oral ilaç olarak onayından sonra, haplar ve monoklonal antikor dahil olmak üzere 6 yeni ilaç daha çalışmalara katıldı. Sonuç olarak immünmodülator ilaçlar giderek daha kalabalık hale gelmektedir.

Ekim ayında, Amsterdam’da düzenlenen ECTRIMS–ACTRIMS ortak toplantısında, Relapsing-Remitting MS tedavi adaylarının son klinik çalışma sonuçları sunuldu.

Toplantıda Biogen’in BG-12 (dimetil fumarat) adlı oral ilacı öne çıkarıldı. İlacın 2 yıllık (DEFINE) adlı FAZ 3 denemelerindeki sonuçlar ilacın nüks oranını önemli ölçüde azalttığını göstermiştir. CONFIRM adlı denemelerde ise Copaxone ( glatiramer acetate) ile karşılaştırıldığında benzer olumlu sonuçların sağlandığı bildirilmiştir.

BG-12’nin başlıca yan etkileri olarak kızarma ve ishal ile birlikte şimdiye kadar temiz bir güvenlik profiline sahip olduğu görünüyor. Aynı zamanda hastalığın ilerlemesini önemli ölçüde azaltmıştır. Bu verilere dayanarak, Biogen şirketi gelecek yıl düzenleyici onayı için başvurmayı planlıyor. Oral ilaç kullanım kolaylığı, etkinliği ve güvenliği ile BG-12 bazı analistlere göre en iyi oral immunomodülatör olabilir.

Başka bir umut verici gelişme, lenfositik lösemi tedavisinde onaylanmış olan ilaç Alemtuzumab. İnterferon- b1a ile karşılaştırıldığında nüks oranın anlamlı ölçüde azaltmıştır.

Diğer FAZ 3 adayları Sanofi şirketinin oral ilacı Teriflunomide, Roche/Biogen şirketinin enjektabl ilacı Ocrelizumab ve Biogen şirketinin enjektabl ilacı Daclizumab. Teva şirketinin Laquinimod ilacı ilk denemelerde başarısız oldu. Şirket önümüzdeki yılda dosya planlarının gecikebileceğini ve yerine başka bir çalışma başlatılabileceğini belirtti.

Umut veren, tüm bu onaylanan ve denenmekte olan tedaviler hastalar için önemli seçenekler sunmaktadır. Her eylem farklı bir mekanizma üzerinden etki göstermektedir. Henüz bu gelişmelere rağmen bunlar hasarlı doku onarımına yönelik değildir.

Remiyelinizasyon sürecinin etkinliğini arttırmak için çabalar devam etmektedir. Bunun için önde gelen adaylardan Biogen şirketinin Anti-Lingo1 olarak bilinen BIIBO33 ilacıdır. Oligodendrosit farklılaşması ve miyelinasyon ‘nun negatif regülatörü olan LINGO1’i hedefleyen monoklonal antikordur. Biogen şirketince fareler üzerinde yapılan bir çalışmada LİNGO1 etkinliğinin engellenmesi ile aksonal bütünlük gelişmiştir. Şu an FAZ 1 deneme çalışmaları devam etmektedir.

Klinikteki bir başka potansiyel remiyelinizasyon yaklaşımı GlaxoSmithKline şirketinin Nogo-A’yı hedefleyen, neurite büyüme durdurucu GSK1223249’dur. Amyotrofik Lateral Skleroz için FAZ 1 denemesinde olmasına rağmen bunun yanı sıra MS’de remiyelinizasyon için potansiyel tedavi olarak öne sürülmüştür.

Bu konuda birçok zorluk olmasına rağmen remiyelinizasyon tedavilerin geleceğe doğru yol aldığı görüşü gittikçe daha yaygın hale gelmektedir. Cambridge Üniversitesi’nden nörolog Alasdair Coles, geleceğin MS tedavisinde alevlenmeyi tedavi edecek, atakları durduracak ve artı neuroprotectionu sağlamak için başka bir ilaç tedavisi olacağını söylüyor. Ve immünmodülatör alan giderek daha kalabalık olmasına rağmen remiyelinizasyon yaklaşım tamamen açık kalır.

Kaynak Tıklayınız

Özet Çeviri: E. Yücel (Under Attack)




Tags
Multipl Skleroz güncel haberler, MS yeni tedavi araştırmaları, BG-12, Alemtuzumab, Teriflunomide, Ocrelizumab, Daclizumab, Laquinimod